Confidenţialitate

Halitoza – cum scăpăm de respiraţia urât mirositoare

În orice mediu ne-am afla, fie la serviciu, fie la şcoală sau chiar acasă, respiraţia urât mirositoare este o problemă care ne pune într-o situație neplăcută. Este bine să știm că există mai multe cauze ale acesteia și cunoscându-le, le putem preveni și trata.

În termeni medicali, respirația urât mirositoare se numește halitoză. În afară de o igienă necorespunzătoare a cavității bucale, se întâlnește și în alte afecțiuni medicale.

Una dintre acestea este xerostomia sau gura uscată caracterizată prin producerea insuficientă de salivă. Apare ca efect advers al folosirii multor clase de medicamente precum cele care tratează răceala, durerile, alergiile sau hipertensiunea, dar și în bolile glandelor salivare.

Bronşita și pneumonia, dar mai ales sinuzita pot provoca respirație urât mirositoare. Nu trebuie să uităm de diabet sau de refluxul gastric acid.

Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi și utilizați și ață dentară. Nu neglijați limba deoarece acumulează pe suprafață multe bacterii și celule moarte, de aceea trebuie curățată cu periuța zilnic. Consultați periodic medicul dentist pentru depistarea la timp a cariilor sau bolilor gingivale.

Hidratarea este extrem de importantă. Consumând suficiente lichide evităm apariția respirației urât mirositoare, stimulând secreția salivară și asigurând, astfel, îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală.

Nu uitați că alimentele precum ceapa sau usturoiul sunt absorbite în circulație și ajungând la plămâni și piele se elimină prin respirație și transpirație, chiar după multe ore de la ingestie. Specialiştii spun că un pahar de lapte băut imediat după ce am consumat usturoi ne poate scăpa de miros.