Incidente violente au izbucnit între fermieri şi poliţie în Ţările de Jos, marţi seara, pe fondul protestelor față de un plan guvernamental de reducere a emisiilor de azot ce prevede inclusiv o reducere majoră a efectivelor de animale, potrivit presei olandeze, citate de France Presse.
O demonstraţie organizată în faţa parlamentului de la Haga s-a desfăşurat relativ calm, marţi după-amiază, dar ulterior protestatarii au atacat seara o dubă a poliţiei în apropiere de Stroe (centru), potrivit unei înregistrări video difuzate de postul public olandez de radiodifuziune (NOS). Protestatarii au atacat duba, au spart parbrizul vehiculului şi au lovit cu piciorul în oglinda retrovizoare.
Mii de fermieri s-au îndreptat spre Stroe, săptămâna trecută, la volanul tractoarelor. Protestatarii au incendiat, de asemenea, cauciucuri de pe autostradă, a informat NOS, în timp ce o fotografie a unei agenţii locale de ştiri arăta că poliţiștii au folosit un pistoale cu electroșocuri.
La finalul manifestaţiei de la Haga au fost arestate cinci persoane, dintre care patru aparţineau unei grupări care se opune autorităţilor, potrivit poliţiei, citată de ANP.
Mai multe autostrăzi au fost blocate de protestatari aflaţi la volanul tractoarele. Baloţi de fân au fost incendiaţi pe un drum, potrivit organizaţiei olandeze pentru trafic.
Fermierii s-au supărat pe guvernul olandez după anunţul executivului din 10 iunie ce vizează un plan de reducere a emisiilor de azot cu până la 70% în 131 de zone cheie, majoritatea aflate în apropierea rezervaţiilor naturale şi a unor zone protejate, pentru a atinge obiectivele de mediu în 2030.
Pentru agricultori, acest plan înseamnă o scădere cu 40% a emisiilor şi cu aproximativ 30% mai puţine animale, potrivit presei olandeze.
Acţiuni de protest au avut loc aproape zilnic după acest anunţ.
Un grup de fermieri olandezi s-a deplasat din nou la domiciliul ministrului pentru natură şi politica azotului, Christianne van der Wal.
Ţările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după Statele Unite, este unul din cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din Europa şi în special de azot; situaţie cauzată, în parte, de numeroaselor turme care pasc pe câmpiile sale.
O ţară mică, dens populată (17,5 milioane de locuitori), Olanda are, însă, o populaţie mare de animale: aproape patru milioane de vite, 12 milioane de porci şi 100 de milioane de găini.