Confidenţialitate

Guy Verhofstadt: ”Slăbirea luptei anticorupție nu e o politică bună”

”În România și în oricare altă țară a Uniunii Europene lupta anticorupție e un element-cheie. Trebuie să continuăm, iar slăbirea luptei anticorupție nu e o politică bună, doar pentru a proteja interesele personale ale unor politicieni”, spune Guy Verhofstadt, în interviul acordat lui Filip Standavid, în exclusivitate pentru Europa FM.

Observator atent al politicii locale și unul dintre criticii vehemenți ai schimbărilor din justiție, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a propus excluderea ALDE din acest grup.

Filip Standavid: Nu vă veți întîlni cu nimeni de la ALDE România?

­Guy Verhofstadt: Nu (ne vom întîlni, n.red.), pentru că grupul nostru politic a hotărît să oprim colaborarea. Motivul e simplu: ca parte a coaliției de guvernare, ALDE România aprobă legi care slăbesc lupta împotriva corupției, care pun în pericol statul de drept și care servesc interesele cîtorva politicieni, nu pe cele  ale cetățenilor. Am încercat, pot să vă spun, în discuții directe cu conducerea ALDE România…

– Cu cine ați discutat?

Guy Verhofstadt: Cu Călin Popescu-Tăriceanu, evident, și cu apropiații săi. Am încercat să schimbăm lucrurile, să spunem “Știți ce? Nu  puteți slăbi lupta anticorupție sau îmblînzi pedepsele pentru corupție pentru că sînteți în coaliție cu domnul Dragnea. Nu așa se procedează în Uniunea Europeană”. Temerea mea – și am spus-o direct conducerii ALDE România – e  e că, urmîndu-și orbește partenerul de coaliție, distrug de fapt valorile și principiile liberale în România.

– Ați cerut în mod public excluderea ALDE România din grupul dumneavoastră. Cînd se va întîmpla asta, dacă se va întîmpla?

Guy Verhofstadt: Se va întîmpla în mod automat săptămîna viitoare, după alegeri vom forma marți noul nostru grup.

– Deci nu e loc pentru ei în nici o formulă?

Guy Verhofstadt: Nu mai e nici un loc pentru ei pentru simplul motiv că nu mai practică principiile și valorile liberale precum statul de drept. Preferă să protejeze interesele personale ale conducerii socialiste (PSD, n.red.). S-ar părea că acest lucru e mai important pentru ei decît domnia legii, libertatea de exprimare și, cu siguranță, mai important decît lupta anticorupție. Nu putem accepta așa ceva.

– Reformele judiciare din ultimii doi ani și ceva au provocat numeroase controverse. Comisia Europeană și unii eurodeputați – printre care vă numărați – au fost acuzați că ignoră abuzurile unor magistrați din România. Continuă și  dezbaterea despre colaborarea un pic prea strînsă dintre serviciile secrete și procurori. Cum răspundeți acuzațiilor?

Guy Verhofstadt: Am condamnat acele practici. În intervențiile mele din Parlamentul European am vorbit nu numai despre slăbirea luptei anticorupție, ci am subliniat și influența prea puternică a serviciilor în funcționarea justiței. Dar ăsta nu este un motiv să slăbești lupta anticorupție: trebuie să le faci pe amîndouă. Trebuie, de exemplu, să garantezi independența justiției în relația cu serviciile secrete și, pe de altă parte, nu e nevoie să slăbești lupta anticorupție ca să obții asta. Sînt două obiective diferite, iar unul nu îl contrazice pe celălat. Ceea ce am observat eu în politica românească e că aceste două elemente sunt mereu amestecate.

–   Ca să fim eleganți.

Guy Verhofstadt: Ca să fim eleganți, da. Folosesc unul dintre aceste elemente ca să justifice lipsa de acțiune în celălalt domeniu, iar asta nu e posibil. Nemulțumirile Comisiei Europene în această privință sînt foarte grave. Comisia nu procedează astfel foarte des: s-a întîmplat în cazul Guvernului Kaczinsky, în Polonia, în cazul Ungariei, semne de întrebare există și în privința Cehiei. Procedează astfel, în mod foarte hotărît, și în ceea ce privește România. Dacă astfel de observații vin din partea Comsiei Europene, cred că trebuie să le iau în serios, nu să spun: “A, nu, sînt motivate politic, sînt împotriva României” – nu sînt împotriva României.

E vorba de apărarea statului de drept și a luptei anticorupție în România, iar asta e în interesul cetățenilor români. Pare foarte greu de explicat unora dintre politicienii români, ei cred că [aceste demersuri] sînt împotriva României. Nici pomeneală: iubesc România prea mult și i-am am apărat interesele, în trecut, de foarte multe ori. De pildă, cînd am discutat despre greutatea voturilor României (în instituțiile europene, n.red.), unii voiau să le reducă impactul și m-am opus acestei propuneri.

Am spus: “Nu, e o țară importantă, cu populație mare, și care trebuie respectată în Uniunea Europeană”. Să spui, cum spun unii politicieni români, că acestea sînt atacuri împotriva României e cu totul neadevărat.