Guvernul vrea să limiteze creșterea tarifelor de distribuție la energie și gaze, crestere care ar urma să fie aprobată de ANRE, pe baza propriei metodologii, de la 1 aprilie. În acest sens, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care “dictează” Autorității de Reglementare cum să crească aceste tarife.
Mai exact, tarifele de distribuție ar urma să crească doar cu rata inflației și cu costurile aferente consumului propriu tehnologic al rețelelor.
Mihai Nicuț, redactor-sef la Economica.net explică:
„În majorarea de tarife nu este trecută și contravaloarea investițiilor sau a cheltuielilor pe care operatorii de distribuție le-au făcut pentru extinderea rețelelor de gaze și energie electrică, extindere care este cumva obligatorie. Statul obligă să racordeze pe oricine dorește sau pe mare parte din cine dorește, însă vedem că, cel puțin la modul cum este scrisă acum ordonanța, noile tarife de distribuție nu vor putea și aceste cheltuieli. Vor crește doar cu rata inflației și doar cu acele costuri capitalizate cu consumul propriu tehnologic de anul trecut.”
Practic, este o veste proastă pentru operatorii rețelor de distribuție a gazelor și energiei electrice, care nu își vor vedea recunoscute în tarif cheltuielile cu extinderile de rețele făcute sau cu noile racordări, la care de fapt tot legea îi obligă, spune Mihai Nicuț:
„De ce cred eu că a luat guvernul această decizie? Pentru că dacă lăsa ANRE să aplice metodologia aceste tarife creșteau mai mult iar prețurile plafonate finale pe care le plăteau toți consumatorii din România nu cresc, deci, ca atare era un efort bugetar suplimentar pe care probabil că statul nu a vrut să și-l asume.”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea