Guvernul va acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino – bani care vor fi alocați pentru ștergerea datoriilor acumulate.
Așa prevede un proiect de ordonanță de urgență – dezbătut în primă lectură – astăzi în Guvern. E nevoie însă, mai întâi, de aprobarea Comisiei Europene.
Premierul Victor Ponta așteaptă și un plan de reorganizare a Institutului Cantacuzino.
Pentru a putea acorda ajutorul de stat Institutului Cantacuzino, Guvernul are nevoie de acordul Comisiei Europene, acord care nu a venit încă.
Ajutorul acordat de guvern ar trebui folosit în primul rând pentru achitarea datoriilor de peste 20 de milioane de lei pe care le are Institutul. În acest moment, Institutul de seruri și Vaccinuri are conturile blocate pentru datorii neachitate, către fisc dar și către furnizori.
Recent, fostul director al Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, declara într-un interviu acodat Ziarului Evenimentul Zilei că pentru a putea menține liniile de producție este nevoie de 7,2 milioane de lei pe an.
Salariile angajaților, tot mai puțini de la an la an, și utilitățile costă alte 3 milioane de lei pe an.
Institutul Cantacuzino şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor.
În urmă cu trei săptămâni, liderul sindical Monica Bălteanu a declarat că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizaţii de fabricaţie şi de punere pe piaţă pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.