Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi trimis, la începutul săptămânii viitoare, Comisiei Europene.
Însă, miercuri, documentul va fi publicat şi pe site-ul Guvernului.
Va urma, apoi, la Bucureşti, o prezentare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, spune – la Europa FM – ministrul Fondurilor Europene.
România va fi a treia ţară din Uniune care face acest lucru, după Italia şi Polonia.
“Sunt doar două state membre care au publicat până acum întreg PNRR-ul, restul au publicat sinteze . Noi vom fi al treilea stat european care publicăm întreg planul nostru. Comisia nu are obligaţia de a publica şi nici nu a făcut aşa ceva. Este decizia guvernului naţional dacă publică sau nu aşa ceva şi noi am luat decizia să publicăm”, ne-a declarat Cristian Ghinea.
Ce urmează, însă, după trimiterea la Bruxelles a PNRR?
“Urmează perioada de evaluare oficială a PNRR, vom primi apoi o scrisoare de evaluare şi vom avea încă o tură de negociere. Vom avea, la toamnă, PNRR aprobat şi gata să începem treaba pe toată suma de 29 de miliarde de euro. E un plan realist, are posibilităţi de implementare. Cred că am găsit un echilibru între problemele României şi cerinţele Uniuniii Europene de a prioritiza cerinţele verzi şi digitale”, ne-a explicat Cristian Ghinea.
Procesul de ajustare a planurilor va dura câteva luni, iar în toamnă vom avea planul aprobat, consideră Cristian Ghinea.
“Vor fi pentru autorităţile locale direcţii de investiţii în creşe, în şcoli, în trasee de biciclete, în renovarea clădirilor publice şi private, în trafic inteligent, în refacerea parcurilor şi pădurilor locale, dacă este cazul, în digitalizarea instituţiilor publice, primării, consilii judeţene şi relaţiile cu cetăţenii”, a conchis Cristian Ghinea.