Ordonanța care va supraimpozita companiile care produc, vând și revând energie electrică va fi adoptată săptămâna viitoare, până la 1 septembrie, anunță la Europa FM, ministrul Energiei.
Invitat în Deșteptarea, Virgil Popescu, a spus că astfel statul vrea în primul rând să descurajeze specula care a avut loc odată cu declanșarea crizei.
Ministrul spune că România produce intern 56 de terrawatti, iar pe piața internă s-au vândut 81:
„Suntem în calcule, ANRE-ul împreună cu OPCOM-ul și Ministerul de Finanțe și evident și noi Ministerul Energiei participăm, să facem aceste simulări. Dorim ca aceste modificări să intre începând cu data de 1 septembrie. Eu cred că se ating două ținte: se alimentează bani către bugetul de stat și al doilea lucru descurajezi această tendință spoeculativă în aceste luni în piața de energie electrică.”
Ordonanța privind supraimpozitarea veniturilor companiile care produc, vând și revând energie electrică nu vizează consumatorii.
Până în martie anul viitor, cei care consumă mai puțin de 300 de Kw/oră plătesc prețuri subvenționate de stat. Cine consumă mai mult, are alternativa mutării la compania de stat producătoare de energie, amintește ministrul Energiei.
„Nimeni nu-i oprește pe toți românii să-și caute un furnizor și există furnizori în piață, Hidroelectrica, care are 70 și ceva de bani absolut indiferent de consum, de ce nu se duc să se mute la acel furnizor. Deci poate oricine să se mute oricând iar cei care consumă peste 300 KW cred că sunt într-o plajă acolo unde au și acces la internet, unde au și acces la informație mai bună. N-ar trebui să stea ca să plătească, ar trebui să-și caute alt furnizor și am spus unde se pot duce. Existe în continuare, timp de un an, oferta aceasta de un preț foarte bun.”
În ceea ce privește gazele, ministrul Energiei a explicat la Europa FM că prețurile depind de jocurile pe care le face Moscova atât timp cât Europa încă importă din Federație aceste hidrocarburi:
„Prețul gazului este manipulat foarte clar în toată Europa și aici vedem cu toții, manipulat de Federația Rusă. Uitați-vă ce se întâmplă la un anunț că intră Nord Stream 1 într-o revizie de 3 zile, prețul gazului a crescut, s-a dublat practic. Prețul gazului duce la un preț al energiei electrice foarte mare în toată Europa pentru că din gaz se face și energie electrică.”
Foto: Shutterstock