Guvernul se angajează, prin PNRR, să schimbe legislația și în domeniul pensiilor speciale, anunță ministrul Investițiilor și Fondurilor europene.
Singura problema o reprezintă însă deciziile CCR, care au stabilit că anumite pensii sunt intangibile.
Din acest motiv, ministrul Cristian Ghinea spune că, în viitor, nu o să recomande niciodată să fie numit cineva la CCR care susține un asemenea principiu:
”Va fi o legislație specială, tot în 2022, și vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea. În limitele mandatului pe care îl stabilește CCR. Eu sper să se schimbe această formulă aberantă în care se declară un nivel al pensiei pentru că este anormal față de ceilalți pensionari care nu sunt protejați prin deciziile CCR.”
Guvernanții promit că fondurile și împrumuturile ce ar urma să fie accesate prin Planul Național de Redresare și Rezilienți vor fi folosite doar pentru investiții. Documentul a fost trimis săptămâna aceasta, la Bruxelles, pentru evaluare și aprobare.
Transporturile (7,6 miliarde de euro), Educația (3,6 miliarde) și Sănătatea (2,4 miliarde) vor fi principalele domenii beneficare în următorii 5 ani.
Strategia executivului de la București include construirea de autostrăzi, spitale, și sute de școli și creșe.
Premierul Florin Cîțu susține că nu va fi neglijată vreo regiunii a țării, banii urmând să ajungă, în mod echitabil, către toate autoritățile locale.
Din cele 29 de miliarde de euro puse la dispoziție de Comisia European, 14 miliarde sunt granturi, care nu trebuie înapoiate. În schimb, împrumuturile cu dobândă mică de la Comisia Europeană vor trebui restituite până în 2050.
Contestat de opoziția social-democrată, care amenință guvernul cu o moțiune de cenzură, Planul resupune și reforme.
Spre exemplu, pensiile vor fi indexate după o “formulă fixă, predictibilă și legată de creșterea economică”, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Pensiile mici vor fi favorizate la creștere, iar pensionările anticipate vor fi descurajate. Persoanele dornice vor putea rămâne în câmpul muncii și după vârsta de pensionare.
Salariile bugetarilor nu vor fi înghețate, dar nici nu vor crește mai mult decât permite economia. Până în 2026, leafa minimă ar urma să ajungă la 3.000 de lei în România.
Unii analiști economici sunt sceptici că PNRR va ajuta, totuși, România să reducă din decalajele față de statele din vestul Europei.