Ordonanța de Urgență adoptată vineri seara de Guvernul Dăncilă schimbă regulile sistemului de pensii din România.
În cazul pensiilor private obligatorii – cunoscutul Pilon 2 de Pensii – Guvernul a stabilit, prin Ordonanță de Urgență, că toți cei care doresc să-și vireze contribuțiile numai în sistemul de pensii de stat, o vor putea face.
Momeala o constituie noua lege a pensiilor, care va intra in vigoare la anul si care prevede cresterea punctului de pensii cu 25 respectiv 40 % in urmatorii 2 ani, in timp ce randamentul pensiilor administrate privat este unul mai mic.
În acest moment, există salariați care contribuie doar la Pilonul 1 (pensiile de stat) cu 25% și persoane ale căror contribuții se împart astfel – 21, 25% la Pilonul 1 de Pensii și 3,75% la Pilonul 2 de Pensii.
”Unii oameni au încredere numai în stat, alții au încredere și în stat și în privat. Cine are încredere doar în stat, va merge la Pilonul I ”, a explicat consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov:
Trecerea de la Pilonul 2 la Pilonul 1 de Pensii se va putea face după 5 ani de cotizat la sistemul de pensii private obligatorii, în baza unei cereri și fără niciun comision.
La Pilonul II de Pensii, contribuția nu a fost redusă. S-au redus însa comisioanele: cel de administrare, de 2,5%, s-a redus la 1%. Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% la 0,7%, în funcție de randament.
Toate aceste comisioane se vor lua din conturile celor care depuneau acești bani. E vorba de aproximativ 100.000.000 de euro în acest an.
În statele dezvoltate, fondurile de pensii private funcționează eficient în completarea sistemului public de pensii de mai bine de un secol. Din acest motiv, România a aplicat din 2007 practica internațională și a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.
Suplimentar față de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) și fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).