Confidenţialitate

Guvernul României reacționează la criza din Moldova

“Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova.

România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european”, se arată într-un comunicat al Guvernului, transmis duminică.

Acest comunicat vine la scurt timp după cel transmis de Administrația Prezidențială.

“Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, transmite Administrația Prezidențială.

Curtea Constituţională din Moldova a anunţat, duminică dimineață, că a emis următorul aviz:

“Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.

În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Ce se întâmplă în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova şi-a ales, sâmbătă, o nouă conducere.

Socialista Zinaida Greceanîi a fost numită în funcția de președinte al Legislativului de la Chişinău.

Conform unei înțelegeri politice, Maia Sandu – liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate – a devenit premier.

Preşedintele Igor Dodon a semnat, de altfel, decretul de numire a acesteia din urmă.

Însă, totul s-a întâmplat într-o şedinţă care nu este recunoscută de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, ai cărei judecători ceruseră, încă de vineri, dizolvarea Parlamentului şi, printr-o decizie dată sâmbătă, a anunţat că orice act votat în parlament va fi nul.

În schimb, ceea ce s-a întâmplat în legislativ se bucură de sprijinul ambasadelor occidentale la Chişinău.

Istoricul Armand Goşu, specialzat pe spaţiul exsovietic: “Asistăm, practic, la o încelștare de proporții între forțele politice din Moldova, care și ele sunt susținut de diverse ambasade sau diverse capitale. Situația nu este lămurită. Se pot schimba lucrurile de la o oră la alta. Gestul ambasadorilor străini care s-au prezentat în parlament, și au susținut președintele și actuala majoritate care se formează, transmite un mesaj clar: Curtea Constituțională nu are niciun fel de credibilitate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit istoricului Armand Goşu, criza de la Chişinău este departe de a fi încheiată. “Criza va continua câteva zile. Nu știm cum se va soluționa această criză. Numai că, regimul din Republica Moldova nu își permite să meargă împotriva principalelor cancelarii europene. Au mers lucrurile mult prea departe, încât e dificil de negociat o soluție”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentul Republicii Moldova ar fi trebuit să fie dizolvat pentru că nu a devenit funcţional în 90 de zile de la validarea alegerilor.

Termenul a expirat sâmbătă.

Preşedintele a refuzat, însă, să pună în aplicare decizia Curţii Constituţionale privind dizolvarea Parlamentului. Igor Dodon a spus că o va face luni, după consultarea partidelor.