Confidenţialitate

Guvernul reia procedura de înscriere a Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO | AUDIO

Ministerul Culturii a anunțat într-o conferință de presă că reia de astăzi procedura de înscriere a Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, astăzi fiind ultima zi în care putea fi demarat procesul.

Notificarea va fi depusă vineri, iar autoritățile în domeniu se încadrează în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial, care va avea loc în China.

“Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național. Țin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban”, a mai spus Gheorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Independent de acest demers, autoritățile române trebuie să vină cu propriile măsuri, este de părere ministrul Culturii:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înscrierea în Patrimoniul UNESCO ar însemna interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere sitului, inclusiv începerea exploatării miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur.

Ministrul a anunţat “un set de măsuri concrete”. Săptămâna viitoare se întâlnește cu primarul localității Roșia Montana pentru a discuta prioritățile:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Circa 200 de persoane au protestat joi seară, în Piața Victoriei, cerând Guvernului să grăbească acest demers.

Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul săptămânii că Guvernul vrea înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO, dar guvernele PSD l-au blocat. Tototdată, premierul a cerut ministrului Culturii să se consulte cu alte ministere.

Pe de altă parte, Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.

Proiectul de la Roșia Montană a fost stopat după protestele masive de stradă din 2013.