Confidenţialitate

Guvernul reduce contribuția la Pilonul II de pensii prin ordonanță de urgență

Ordonanța de urgență prin care contribuția la fondurile de pensii administrate privat se modifică de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75% este astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Astfel, în loc să crească de la 1 ianuarie 2018 la 6%, cum era deja prevăzut într-o lege adoptată de Parlament,  procentajul care intră în Pilonul II de pensii administrat prin fondurile private ar urma să fie de doar 3,75%.

În ședința de Guvern din 26 octombrie, în care s-a luat act de ordonanța inițiată de Ministerul Muncii într-o primă lectură, ministrul Olguța Vasilescu explica faptul că intenția Executivului este aceea de a păstra suma pe care o virează și în prezent fondurilor administrate privat, în condițiile în care modificările aduse noului Cod Fiscal ar majora-o prin mărirea salariilor brute.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%, dar, atenție! fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%”, spunea ministrul Muncii.

Primul semnal că vor apărea modificări ale Pilonului II de pensii a fost dat de ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, chiar în prima zi de la învestirea Guvernului Tudose. Ulterior, ministrul și-a nuanțat declarațiile și a venit cu mai multe scenarii în această privință.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a criticat intenția Guvernului de a reduce nivelul contribuției la Pilonul II. „Nu cred că astfel vom îmbunătăți pensia românilor. Ceea ce se dorește va duce implicit la scăderea pensiei aferente Pilonului II și nu cred că este un lucru bun”, a spus șeful statului.

Prin aceeași ordonanță de urgență, punctul de pensie crește de la 1 iulie 2018 de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, pensia minimă de la 520 de lei la 600 de lei, indemnizația minimă de creștere a copilului se majorează la 1250 de lei față de 1233 cât este în prezent.