Confidenţialitate

Guvernul recunoaște că are de gând să modifice contribuțiile la Pilonul 2 de pensii

Guvernul recunoaște în fața oficialilor de la Bruxelles că are de gând să modifice contribuțiile virate la Pilonul 2 de pensii.

Într-un raport recent al Comisiei Europene se arată că Executivul ia în calcul întoarcerea la sistemul de pensii din 2008, anul în care a fost creat Pilonul 2 – administrat de fonduri private.

Raportul Comisiei a fost întocmit după o discuție cu guvernanții de la București.

Întâlnirea a fost cerută de oficialii de la Bruxelles – care se arătau îngrijorați de o eventuală depășire a deficitului bugetar și au cerut explicații despre acest lucru.

Raportul Comisiei Europene a fost publicat pe 24 octombrie.

În document se menționează că Guvernul de la București ia în calcul reaplicarea sistemului de pensii din 2008 – ca parte din măsurile pe care intenționează să le aplice pentru cA deficitul bugetar să nu depășească 3%.

Deputatul PNL, Florin Câțu,  a declarat că ministrul de finanțe, Ionuț Mișa, a informat la Comisia Europeană că vrea “să întoarcă reforma de pensii în 2008, ceea ce înseamnă că se gândește foarte serios să elimine contribuția care merge la pilonul I către Pilonul II – ceea ce este în acest raport”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, contribuția la pensie este de 10,5% : 5,4% către sistemul public – adică Pilonul 1 și 5,1% către fondurile administrate de băncile private – adică Pilonul 2.

În 2008, însă, statul vira către Pilonul 2 doar două procente – ceea ce s-ar putea întâmplă din nou – dacă guvernanții pun în practică intenția recunoscută în fața oficialilor de la Bruxelles.

Un semnal în acestă direcție dădea recent vicepremierul Marcel Ciolacu. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, Guvernul intenționează să aplice, din nou, sistemul de pensii din 2008 pentru a ține sub control deficitul.

Întrebat despre acest lucru, premierul Mihai Tudose a ridicat din umeri: “Nu știu despre ce raport e vorba. Poate nu s-a înțeles corect”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Eurostat, deficitul înregistrat de România în al doilea trimestru este de 4.1% – cel mai mare din Uniunea Europeană.