Confidenţialitate

Guvernul pregăteşte modificări la legea votului prin corespondență

Guvernul pregăteşte două modificări la legea votului prin corespondență

Mai multe secţii de vot pentru românii din diaspora şi posibilitatea ca aceştia să voteze pe liste suplimentare în toate secţiile de votare. Sunt principalele modificări pe care Guvernul le pregăteşte la legea votului prin corespondență.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, afirmă că ordonanţa va corecta două obstacole tehnice ale legii actuale.
Primul este cel care prevede înfiinţarea de secţii de votare doar la solicitarea a cel puţin 100 de alegători:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Legea prevede în forma ei actuală, ca alegătorul din străinătate să voteze la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice. În plus, legea crează posibilitatea ca acolo unde există cel puțin 100 de solicitări să se înființeze o nouă secție. În lipsa acestor cel puțin 100 de solicitări, secții noi nu se vor înființa.”

Daca nu s-ar infiinta noi sectii de votare, in toamna, la parlamentare, va exista un numar mult mai mic de sectii decat la alegerile anterioare:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În Italia am avut în 2012 56 de secții de vot. În 2014 – 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înființate la cerere secții de vot, vom ajunge la 11 secții de vot. În Spania, de la 41 de secții de vot ajungem la 10 secții. În Republica Moldova, de la 21 de secții, la 6. Sau, în SUA – de la 30 la 5 secții de votare.”

Pe de altă parte, Guvernul va propune posibilitatea ca românii din străinătate să poată vota pe liste suplimentare în toate secţiile:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Legea permite votarea pe listele suplimentare doar la secțiile organizate pe lângă misiunile diplomatice.”

Ministrul anunţat şi posibilitatea înregistrării online în Registrul Electoral.
Pentru acest lucru, Maria Ligor a spus că trebuie doar să ceară misiunilor diplomatice să primească solicitări pe e-mail.
Ordonanța de urgență va fi lansată în dezbatere publică după finalizarea consultărilor cu partidele parlamentare.