Confidenţialitate

Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără încuviințarea Parlamentului | AUDIO

Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului, dar carantina și internarea obligatorie instituite prin ordin al ministrului Sănătății este neconstituțională.

Deciziile Curții Constituționale vin ca urmare a mai multor sesizări formulate de Avocatul Poporului, Renate Weber, împotriva actelor normative care vizează starea de alertă, instituirea carantinei și internarea obligatorie.

Astfel, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile din legea stării de alertă, potrivit cărora, atunci când această măsură se instituie pe cel puțin jumătate din teritoriul țării, este nevoie de încuviințarea Parlamentului.

De asemenea, a fost declarată neconstituțională și prevederea potrivit căreia Legislativul putea modifica hotărârea de guvern prin care este instituită starea de alertă.

Avocatul Poporului a subliniat că obligativitatea încuviințării Parlamentului pentru instituirea stării de alertă aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională.

Nu în ultimul rând, au fost declarate neconstituționale prevederile din alte două acte normative care vizau că, în caz de epidemie, ministrul Sănătății poate dispune prin ordin internarea obligatorie a celor bolnavi sau carantinarea celor care vin în România din zone afectate de boală.

Aici este vorba de restrângerea unor drepturi fundamentale, iar Curtea Constituțională a decis în trecut că acest lucru poate fi făcut doar prin lege adoptată de Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre