Confidenţialitate

Guvernul nu renunță la plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze naturale. Noile carduri pentru energie vor ajunge curând la beneficiari | AUDIO

În următoarele săptămâni ar urma să ajungă la beneficiari cardurile de energie. Este vorba de tranșa a doua de 700 de lei, dedicată românilor cu venituri mici pentru plata facturilor la energie. Între timp, sunt vești bune, cel puțin pentru această iarnă. Guvernul nu va renunța la actuala plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale.

Peste 4 milioane de români beneficiază de cardul de energie. Va fi încărcat în următoarea perioadă cu a doua tranșă, și ultima, de 700 de lei. Cu acești bani pot plăti facturile la curent, gaze naturale, lemne și întreținere. O pot face la poștă sau pe site-ul poștei române sau așteptă poștașul acasă. Premierul Marcel Ciolacu spune că cele 1,5 milioane de carduri aflate acum în circulație au fost alimentate cu sumele prevăzute de Executiv, iar peste 400.000 de noi beneficiari vor primi sumele pentru plata facturilor după ce vor intra în posesia cardurilor de energie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale va continua și în această iarnă – chiar dacă Comisia Europenă a recomandat statelor să renunțe la acest tip de ajutor și să meargă țintit către consumatorii vulnerabili. Trecerea înapoi la piaţa liberă se va face etapizat, a spus la Europa FM ministrul Energiei, Sebastian Burduja:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, cel mai mare preț la energie electrică este de 1,3 lei pe kw/h pentru cei care consumă mai mult de 255 de kwh într-o lună. Cel mai mic preț este de 68 de bani pentru un consum mai mic de 100 kwh. La gazele naturale prețul este fix 31 de bani pe Kwh, indiferent de consum.

Furnizorii au cerut predictibilitate, astfel încât o decizie privind modificarea schemei de compensare a prețurilor la energia electrică și gaze naturale să fie luată cu cel puțin șase luni înainte de aplicarea ei. Diferențele dintre prețul facturilor și cel al pieței sunt suportate mai întâi de furnizori, iar statul trebuie să acopere ulterior cererile de plată ale acestora.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Citește și: Sebastian Burduja la Europa FM: “Complexul Energetic Valea Jiului va fi funcțional din octombrie” I AUDIO