Modul în care statul acordă ajutoare sociale, dar și valoarea lor vor fi modificate. Guvernul a pregătit Legea venitului minim de incluziune, care va unifica toate ajutoarele pe care le primesc acum persoanele nevoiașe, scrie site-ul Economica.net.
Potrivit documentului, va crește numărul celor care vor primi sprijini financiar din partea statului.
Noua lege se va aplica de la jumătatea anului viitor, sau cel mai târziu de la începutul anului 2018, scrie Economica.net. Venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor sărace și ajutoarele pentru încălzire ar urma să fie unificate într-un singur act normativ, care se referă la venitul minim de incluziune.
Cum se va acorda fiecare ajutor?
Primul tip de sprijin din partea statului, denumit ajutor de incluziune, presupune o alocaţie fixă de care vor beneficia persoanele sau familiile sărace, care au un venit pe membru de familie de până la 260 de lei.
Al doilea tip de ajutor se va acordA familiilor cu copii. Astfel, copiii din familiile cu venit net lunar ajustat de până la 260 de lei vor primi câte 107 lei. Condiţia este cA minorii să meargă la şcoală; în caz contrar, alocația se va reduce proporţional cu numărul de absenţe.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se va acorda diferenţiat, în funcţie de tipul de combustibil utilizat. Se califică aici familiile care au venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună. De exemplu, cei care se încălzesc cu lemne vor primi câte 64 de lei pe lună, în perioada rece.
Noua lege va creşte atât ajutorul acordat de stat pentru românii aflaţi în această situaţie, dar şi numărul beneficiarilor.