Guvernul a modificat etapa a doua de vaccinare. Astfel, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost introduse noi categorii, dar au fost scoase altele.
Spre exemplu, unii angajați din mediul privat, incluși inițial în etapa 2, a fost mutați în etapa 3 A, intermediară, cum numit-o premierul.
Etapa a treia a fost spartă în etapa a treia A și a treia clasică. La 3 A sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, din mediul privat. De exemplu, persoanele de la casierii în supermarketuri, la ghișee în bănci.
În etapa a doua, pe lângă persoanele fără adăpost sau cu handicap incluse acum în această fază, au intrat și mai mulți angajații cheie din instituțiile statului:
Vă dau exemplul din Ministerul Finanțelor – sistemul de plăți – câteva persoane care lucrează acolo care sunt cheie. Dacă acele persoane nu sunt acolo, nu putem funcționa în economie.
Sunt și persoane din ANAF care lucrează de acasă și se încadrează în etapa 2.
Nu știm dacă se va încadra. Va fi o decizie luată de către conducătorul instituției, să identifice acea persoană cheie fără de care instituția nu poate funcționa.
Premierul spune că, în luna februarie, România ar urma să primească aproape 220.000 de doze de vaccin pe săptămână. Întrebat dacă a treia etapă ar putea începe în luna martie, Florin Cîțu a răspuns că planul este de a accelera imunizările:
Etapa a doua a început cam cu două săptămâni mai devreme. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera și etapa a treia. De aceea am și cumpărat acele 8 milioane de vaccinuri care vor veni din trimestrul 2, începând cu luna aprilie.
Dacă Moderna se ține de plan, vom putea accelera și etapa a treia. Dacă AstraZeneca se ține de plan, atunci cu siguranță vom accelera toate etapele. Noi suntem pregătiți cu centrele de vaccinare să ajungem până la 150.000 de vaccinuri pe zi.