Programul guvernamental de relansare economică va fi prezentat miercuri, în prezența șefului statului.
Potrivit Administrației Prezidențiale, evenimentul va avea loc de la ora 18.00, la Clubul Diplomaților, care este situat în cartierul Băneasa.
„Prezentarea programului economic va avea loc miercuri, alături de președintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este în maxim o lună să adoptăm toate actele normative necesare pentru implemntarea măsurilor din program”, a precizat, luni, premierl Ludovic Orban.
Planul include credite grantate de stat pentru firme, măsuri de sprijin pentru companiile care încurajează telemunca, vouchere pentru elevii din familiile sărace și persoanele vulnerabile, dar și o serie de investiții în sănătate, educație și transporturi.
Lista reunește măsuri care au fost deja puse în aplicare, precum acordarea șomajului tehnic pentru angajații cu contractele suspendate din cauza pandemiei de coronavirus și acoperirea de către stat a 41,5 la sută din salariu, timp de 3 luni, pentru cei care revin la lucru, cât și măsuri noi, cum ar fi conceptul german Kurzarbeit – sau muncă scurtă. Astfel, guvernul va asigura, din bani europeni, plata unei indemnizații în valoare de 75 la sută din diferența dintre salariul brut al unui angajat dinaintea reducerii programului de lucru și salariul brut aferent noului program, mai scurt. Companiile trebuie să aibă însă o reducere a cifrei de afaceri cu cel putin 10 la sută pentru a beneficia de un astfel de sprijin.
De asemenea, firmele pot primi câte 500 de euro pentru fiecare angajat care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă. Sprijinul se acordă pentru achiziția de echipamente IT,
Nu lipsesc măsurile de protecție socială: vouchere pentru 400 de mii de elevi care provin din familii sărace și care nu își pot cumpăra rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte, vouchere pentru mese calde acordate persoanele de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat, dar și pachete de alimente și produse de igienă acordate persoanelor vulnerabile.
Firmele vor fi încurajate să își reia activitatea prin acordarea unor granturi, iar la capitolul investiții în sănătate, este menționată construirea primelor 3 spitale regionale din Cluj, Craiova și Iași până în 2027, dar și reabilitarea spitalelor orășenești și a centrelor medicale de la sate.
- Florentina Mihăiță
Social-democrații au acuzat, marți, că președintele Klaus Iohannis și PNL fac din planul relansării economice a țării „o sindrofie într-un restaurant de lux” și că „șomajul erupe, nivelul de trai suferă, dar liberalii mai trag un chef la un club de fițe”.
„Iohannis și liberalii fac din planul relansării economice a țării o sindrofie într-un restaurant de lux. La asta sunt chiar experți! PNL își lansează un program electoral care nu salvează pe nimeni din cei care chiar suferă în economia românească”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a PSD.
Social-democrații susțin că amânarea măsurilor de relaxare din 1 iulie „chiar îngroapă definitiv” turismul și industria HORECA.
„IMM Invest a fost croit strâmb, 60.000 de firme de subzistenţă nu au primit ajutor, fiind respinse din start de bănci. S-au întors 2 milioane de români în țară, noi deja având 470 de mii de locuri de muncă distruse și 140 de mii de contracte suspendate în nici 100 de zile. Șomajul erupe, nivelul de trai suferă, dar liberalii mai trag un chef la un club de fițe. #Klaustrofobia sufocă economia”, se mai arată în postarea PSD.