Acest scenariu a fost analizat luni la Guvern, unde premierul Florin Cîțu și ministrul Muncii, Raluca Turcan au avut consultări cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
”La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat Florin Cîțu.
În prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.230 de lei. Sindicatele au cerut o majorare a acestuia la 2.400 de lei brut, în vreme ce patronatele au propus înghețarea salariului minim la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor.
Guvernul ia în calcul o creștere cu un nivel care să depășească rata inflației, adică cu 70 de lei, ceea ce înseamnă că în 2021, salariul minim brut pe țară va fi de 2.300 de lei. Cu alte cuvinte, o persoană plătită cu salariul minim va avea în mână mai puțin de 1.400 de lei, adică 1.386 de lei, cu 40 de lei mai mult decât în prezent.
Decizia privind majorarea salariului minim va fi aprobată în ședința de guvern de miercuri.
Reprezentanții Executivului au convenit cu patronatele și cu sindicatele, ca în prima parte a anului viitor, să încheie un acord tripartit, prin care să se stabilească un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie în următorii 4 ani.
- Florentina Mihăiță
Sursa foto: Facebook / Guvernul României