La Berlin, are loc astăzi prima ședință a noului guvern german.
Pe agenda şedinţei noului guvern german se află şi problema imigranţilor veniţi din România şi Bulgaria.
Angela Merkel va încerca să aplaneze tensiunile din sânul coaliţiei, după ce conservatorii bavarezi au cerut expulzarea străinilor care abuzează de sistemul german de asigurări sociale.
Zilele trecute, secretarul general al Uniunii Creștin Sociale – partenerul de guvernare al creștin democraților – a declarat că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% dintre românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională.
Discuțiile privind imigrația s-au intensificat acum la începutul anului, după ce de la 1 ianuariue au fost ridicate restrictiile de pe piața muncii pentru români și bulgari.
Cel mai vehement în privința imigrației este premierul britanic. În urmă cu câteva zile David Cameron a declarat într-un interviu BBC că va face presiuni în Bruxelles pentru a limita accesul muncitorilor din Europa în Regatul Unit.
Reducerea imigraţiei va fi o prioritate a renegocierii relaţiei cu Uniunea Europeană, iar Londra va cauta să limiteze numărul celor care își caută un loc de muncă în Anglia.
Afirmațiile premierului britanic privind alocațiile acordate de Londra imigranților polonezi au stârnit nemulțumirea Varșoviei. Ministrul polonez de externe afirmă că atât timp cât polonezii din Marea Britanie contribuie la economia acestei țări este firesc să primească, în schimb, alocații pentru copiii de acasă.
Potrivit Comisiei Europene, statele din blocul comunitar nu pot limita libera circulaţie a muncitorilor, dar îi pot trimite acasă pe cetăţenii europeni care în decurs de 3 luni nu şi-au găsit un loc de muncă şi nu au mijloacele necesare de subzistenţă.