Confidenţialitate

Guvernul explică de ce a adoptat o ordonanță de urgență, pe repede înainte

Guvernul își reia obiceiul de a adopta pe furiș ordonanțe de urgență. De data aceasta, este vorba despre un document, semnalat de profit.ro, prin care firmele vor fi obligate să negocieze contracte colective de muncă – pentru ca astfel să fie mutate contribuțiile sociale de la angajatori la angajați.

Este vorba chiar și despre firmele mici, care în prezent au puțini angajați și evident, nu au decât contracte individuale.

Cum s-a întâmplat totul?

În ședința de Guvern de acum 2 zile, (15 noiembrie), a fost aprobată o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, care însă conținea inițial doar 5 articole. Aici textul ordonanței inițiale.

Între timp însă, ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea a introdus 2 noi articole, unul legat de contractele colective de muncă.  Aici textul ordonanței modificate.

Modificările au fost deja publicate în Monitorul Oficial pe 16 noiembrie și vor intra în vigoare mâine (18 noiembrie 2017).

Modificările nu au fost discutate nici cu sindicatele, nici cu patronatele, iar ordonanța trebuie aplicată începând cu 20 noiembrie, adică peste 3 zile, până pe 20 decembrie.

Președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu spune că discuțiile privind un contract colectiv de muncă nu vor avea o finalitate cât timp nu sunt prevăzute sancțiuni pentru firmele care nu  negociază contractele.

“Ordonanța nu face decât să oblige legate de unitățile bugetare și sau nebugetare care au deja contract colectiv de muncă,  de a face anexe la contracte în vederea trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat. Singura soluție ar fi încheierea unui acord național  între Guvern, federațiile patronale reprezentative, si confederatiile sindicale reprezentative.”

Și patronatele reclamă lipsa dialogului și spun că este de fapt doar o birocrație  în plus, care doar va încurca lucrurile:

Florin Jianu, presedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, într-o declarație la Europa FM:

“Ordonanța  mai mult complică pentru că instituie obligativitatea pentru toate categoriile de sociale, de la mici firme pana la cele mai mari, să inițieze negocierile colective, însă nu există o finalitate. Birocrație suplimentară, timp pierdut din partea întreprinzătorilor, 6 milioane de angajati să li se schimbe contractle in mai  putin de o lună de zile. Gândiți-vă ce înseamnă asta. “

 

GUVERNUL EXPLICĂ DE CE A INTRODUS MODIFICĂRILE ÎN ORDONANȚĂ

Ministrul pentru dialog social explică la Europa FM, că a fost introdus acest amendament din scurt pentru ca angajații să aibă posibilitatea de a putea discuta cu angajatorii despre aceste modificări aduse Codului fiscal, adică transferul contribuțiilor sociale. Termenul este dat de ordonanță, deoarece aceasta intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.

Din nota de fundamentare a Guvernului: 

“Având în vedere că legislaţia naţională obligă la iniţierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariaţi, prin prezenta ordonanţă de urgenţă se asigură cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numărul de salariaţi.

Astfel, pentru aplicarea ultimelor modificări ale Codului fiscal se propune eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractelor colective de muncă, introducându-se totodată derogări de la termenele şi condiţiile de reprezentativitate prevăzute de actuala reglementare. În lipsa adoptării prezentului act normativ interesele angajatorilor cu mai puţin de 21 de salariaţi ar fi prejudiciate prin imposibilitatea iniţierii negocierii colective la nivel de unitate, afectând astfel atât drepturile şi obligaţiile angajatorilor, cât şi pe cele ale salariaţilor.

Se creează premisele flexibilizării condiţiilor de reprezentativitate solicitate la negocierea contractelor colective de muncă prin introducerea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate şi al confederaţilor reprezentative la nivel naţional, împreună cu reprezentanţi ai salariaţilor.

În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.