Guvernul discută în ședința de astăzi un proiect de lege care stabilește noi condiții pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea țigărilor. Este vorba despre o directivă europeană ce trebuie transpusă în legislația națională.
Documentul interzice țigările mentolate și pe cele cu arome.
În plus, avertismentele privind efectele fumatului trebuie să ocupe o suprafață mai mare pe pachetele de țigări.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătății, în conformitate cu directiva europeană, țigările mentolate și cele care conțin diverse arome vor fi interzise. Producătorii nu vor mai avea voie să folosească vitamine, taurină, cofeină sau diverși aditivi care colorează fumul sau creează impresia că un produs din tutun este mai puțin periculos.În ceea ce privește nivelul emisiilor per țigară, cea mai mare valoare nu are voie să depășească 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină și 10 mg de monixid de carbon.
Producătorii vor fi obligați să raporteze ministerului sănătății nivelul emisiilor și ingredientele pe care le folosesc la fabricarea țigărilor.
Proiectul de lege prevede și că avertismentele privind efectele dăunătoare ale fumatului trebuie să ocupe mai mult de 65 la sută din suprafața unui pachet de țigări.
Directiva europeană privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun trebuie transpusă în legislația națională până pe 20 mai, dar producătorii din industria tutunului au cerut în repetate rânduri o derogare de la acest termen. Gilda Lazăr, reprezentata unei companii de tutun a propus ca vechile produse să poată circula în paralel cu noile țigări timp de 1 an.
Proiectul interzicecumpărarea țigărilor de pe internet și stabilește reguli mult mai stricte în ceea ce privește comercializarea țigărilor electronice.