Presa franceză e plină de astfel de cazuri: cupluri de romi convinse cu bani să plece în România, care apoi caută orice cale să revină în Franța.
Pe acest fond, premierul Jean-Marc Ayrault va prezida o ședința inter-ministeriala privind situația romilor : ar putea fi anulate restricțiile pe piața muncii care afectează comunitatea.
Odată ce romii vor putea obține contracte de muncă legale, statul va câștiga bani din plata taxelor la sistemul social.
Angajatorii sunt descurajați în prezent: trebuie să plătească numeroase taxe și trebuie să facă mai multe demersuri administrative pentru a recruta muncitori români și bulgari.
Recent, o senatoare franceză a propus o serie de măsuri în acest sens pentru familiile aflate în dificultate provenind din România şi Bulgaria
Parlamentul trebuie să se pronunțe prin vot în sesiunea din această toamnă – dar totul depinde și de poziția Guvernului.
Taberele ilegale de romi sunt în continuare desființate. S-a împlinit o săptămână de când 240 de romi au fost trimiși spre România cu un avion care a decolat de la aeroportul din Lyon.
În anul 2010 Franţa a repatriat peste 8.000 de romi în România şi Bulgaria. Politica sa a fost criticată de Bruxelles. Și de această dată Comisia Europeană a anunțat că este cu ochii pe deciziile luate la Paris.