Guvernul continuă negocierile pentru cumpărarea fabricii de zahăr de la Luduș. Mâine, la Ministrul Agriculturii va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanții firmei franceze care deține fabrica. Între timp, aceștia au decis închiderea liniilor de producție și concedierea colectivă a angajaților.
Există mai multe variante pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduș: de către fermierii de sfeclă de zahăr din zonă, cu garanții de la stat sau de către fermieri și un investitor privat. De luna viitoare, însă, va începe concedierea colectivă a angajaților – a spus primarul din Luduș, Cristian Moldovan.
„Ei oricum vor să vândă, asta nu înseamnă că vor să vândă cu tot cu angajați. Vor să vândă fabrica. Fac disponibilizări, dacă nu reușesc să vâdă vor închide fabrica oricum”, a spus primarul din Luduș, Cristian Moldovan.
Fermierii din zonă vor să preia activele fabricii și să prelucreze în continuare sfecla de zahăr
Teodor Aflat, unul dintre reprezentanții fermierilor: „Poate fi utilizată și poate să facă 25% din necesarul de zahăr care nu trebuie adus din import. Fabrica este la cheie, este funcțională”.
Decizia de închidere a liniilor de producție, concedierea colectivă a angajaților, dar și împuternicirea Consiliului de administrație să vândă activele fabricii, inclusiv prin dezasamblări și demolări – ar fi doar o formalitate – au spus pentru Europa FM surse din Ministerul Agriculturii. Nu se va întâmpla acest din urmă lucru până la încheierea negocierilor cu Guvernul.
Fabrica – contruită la jumătatea anilor 60 – deține în zonă 25 de hectare de teren. Nu mai are profit din 2017, odată cu liberalizarea prețului la zahăr.
România avea,în 1990, 30 de fabrici de zahăr. Acum, mai este funcțională doar una, cea de la Roman, deținută de un grup austriac.
Sursa foto: Shutterstock