După o perioadă de contre politice în coaliție, guvernul ar urma să prezinte, joi, mecanismul pentru mult-așteptata ieftinire a carburanților.
Premierul Nicolae Ciucă spunea, miercuri, că executivul intenționează să apeleze la o măsură de compensare pentru trei luni.
Potrivit șefului executivului, schema va fi doar parțial asigurată de la buget.
Deputatul PNL Gheorghe Pecingină sugera, miercuri seară, că statul și companiile petroliere vor împărți compensarea. Parlamentarul consideră că o “plafonare la 7 lei este imposibilă din punct de vedere economic”.
Potrivit unor calcule, actualele tarife la pompă ar urma să scadă cu cel mult un leu pe litru.
Social-democrații au insistat pe introducerea unui preţ maximal la benzină și motorină sau limitarea adaosului pe lanţul comercial. Liberalii au considerat că soluția nu este viabilă, fiind necesare mai degrabă măsuri fiscale.
Premierul mai vrea ca inspectorii Fiscului să își intensifice controalele la companiile petroliere. ANAF are la dispoziție 3 săptămâni pentru explicații despre majorarea tarifelor la pompă.
Camera Deputaţilor va dezbate, în prima zi a săptămânii viitoare, moţiunea depusă de opoziție împotriva ministrului liberal aș Energiei. Uniunea Salvați România îl consideră răspunzător pe Virgil Popescu pentru lipsa de măsuri în criza prețurilor la combustibili.
Totodată, USR critică numirea lui Iulian Iancu la vârful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Numele social-democratului apărea (ne amintim) în scandalul Wikileaks, documente secrete în care era descris drept “omul Gazprom”, reprezentând “interesele ruşilor”.
USR acuză că PSD continuă, cu susţinerea PNL şi aprobarea tacită a preşedintelui Klaus Iohannis, acapararea tuturor instituţiilor cheie ale statului.