Guvernul britanic, condus de Theresa May, a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă de Justiție în cazul Brexit și trebuie să ceară votul Parlamentului pentru a declanșa ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Acest lucru înseamnă că premierul Theresa May nu poate începe negocierile cu Uniunea Europeană până când nu există un vot.
Decizia de marți vine în contextul în care Theresa May a dorit ca Guvernul să fie cel care activează articolul 50 din tratatul de la Lisabona. Acest articol prevede că orice stat membru poate decide retragerea din Uniunea Europeană, în conformitate cu regulile sale constituționale. Odată activat acest articol, va începe oficial procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Din acel moment, Regatul Unit va avea la dispoziție 2 ani pentru a finaliza negocierile cu Uniunea Europeană pe tema Brexit-ului.
”Cu 8 voturi pentru și 3 împotrivă, Curtea Supremă din Marea Britanie stabilește că guvernul nu poate activa articolul 50 al tratatului de la Lisabona, fără aprobarea parlamentului” – a anunțat președintele Instanței Supreme. Curtea a stabilit că nu va fi nevoie însă și de un mandat din partea Parlamentelor Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor.
REACȚIA GUVERNULUI
Guvernul britanic este “dezamăgit” de decizia Curţii Supreme, dar o va pune în aplicare, a anunţat un purtător de cuvânt al cabinetului condus de Theresa May.
Guvernul a salutat, însă, decizia în unanimitate a judecătorilor, care au stabilit că Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu trebuie consultate, evitând astfel unele întârzieri în declanşarea Brexit-ului.
REACŢIA PRINCIPALELOR PARTIDE DE OPOZIŢIE
Liderul liberal-democrat, Tim Farron a spus că partidul său se va opune declanșării procesului de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, dacă nu va fi organizată o nouă consultare populară privind acordul final pe care Marea Britanie îl va încheia cu Uniunea Europeană.
Şi copreşedinta Verzilor, Caroline Lucas, a confirmat că va vota împotriva declanşării Articolului 50.
Liderul laburist Jeremy Corbyn a afirmat că partidul său va respecta rezultatele referendumului din iunie anul trecut, când majoritatea a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Laburiștii spun că nu vor îngreuna procesul de invocare a Articolului 50, dar vor încerca să amendeze proiectul de lege al Guvernului.
SNP, a treia forţă ca mărime din Camera Comunelor, a anunțat că va prezenta 50 de amendamente “serioase şi substanţiale” la text.
Într-un discurs recent, premierul Theresa May a prezentat deja obiectivele sale pentru Brexit. Aceasta a precizat că ţara va părăsi inclusiv piaţa unică a UE.
Londra a promis că activarea articolului 50 se va face până la sfârşitul lunii martie.