Confidenţialitate

Guvernul ar putea discuta astăzi, modificările la Legea pensiilor speciale

Textul ordonanței de urgență prin care ar urma să limiteze pensiile militare de stat la valoarea veniturilor ofițerilor active este în discuție la această oră. Reprezentanții Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării se pun de acord asupra formei finale care se va discuta mâine în ședința de Guvern.

 

Proiectul de ordonanță de urgență vizează strict pensiile militarilor, ale polițiștilor și ale angajaților din serviciile de informații. Acestea ar urma să fie limitate la valoarea câștigurilor ofițerilor aflați încă în activitate și să se indexeze, pe viitor, doar cu rata inflației. De la 1 ianuarie 2016, pensiile militare se calculează după o formulă raportată la câștigul brut și se actualizează ori de câte ori cresc soldele.

O majorare semnificativă a pensiilor militare a avut loc chiar în acest an, prin eliminarea contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate.

Textul proiectului discutat în Guvern impune noile restricții de pe 15 septembrie. Timp suficient pentru ca cei care doresc să se pensioneze după actual formulă de calcul să o poată face. Ei ar urma să piardă doar actualizarea pensiei la fiecare creștere de venit a ofițerilor activi.

În prezent, bugetul de stat acoperă peste 155.000 de pensii militare care înseamnă 5,4 miliarde de lei. 62.000 din actualii beneficiari sunt foști angajați ai Ministerului de Interne, 78.000 provin din Ministerul Apărării. Cifrele oficiale arată că în primele șapte luni ale acestui an doar din Ministerul de Interne s-au pensionat 5300 de oameni, alți 1100 având dosarele în curs de soluționare.

Anunţul privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie. ”Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. ”Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.