Guvernul promite implementarea sistemului de localizare rapidă în maximum un an și propune achiziția de cartele prepay doar cu buletinul.
Acestea sunt două din cele 14 soluții identificate de comisia interministerială privind sistemul apelurilor de urgență 112,după tragedia de la Caracal.
Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță care va fi suspusă dezbaterii publice începând de azi, a anunțat șeful comisiei, secreatrul de stat Raed Arafat.
E vorba de 14 masuri. Cea mai importantă – implementarea sistemului Advance Mobile Location, lucru cerut de Uniunea Europeană din 2015.
E nevoie – spune Raed Arafat – şi de modificarea legislaţiei pentru localizarea apelurilor. Apoi – de un protocol cu Google.
O altă propunere importantă – cartelele preplătite vor fi cumpărate doar cu buletinul.
Datele vor fi divulgate autorităţilor doar în cazul în care se apelează la 112.
Raed Arafat spune că peste 80 % din apelurile false la 112 au fost date de pe cartele preplătite.
Aproape 15 milioane de persoane folosesc în România Cartele telefonice preplătite.
În 2014, o lege care identifica utilizatorii de cartel preplătite a fost declarată neconstituţională.
Judecătorii Curţii Constituţionale au considerat atunci că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorului nu este suficient de sigur.
Dezbaterea era atunci: siguranţa naţională versus drepturile omului.
O altă măsură propusă de Raed Arafat vizează înfiinţarea unor dispecerate integrate în întreaga țară – ele există la București, Târgu Mureș și va fi în curând la Hunedoara.
De-asemenea, Centrele de formare pentru dispeceri va fi o prioritate. Există deja două, la Târgu Mureș și București.
Întrebat dacă va răspunde cu funcţia în cazul în care noul system nu va fi implementat în 8 luni, Raed Arafat a spus NU.
“Pentru că nu depinde totul de el. Există vulnerabilităţi şi probleme, iar sistemul nu este perfect” – a declarat Raed Arafat.