Confidenţialitate

Guvernul amână până la 1 ianuarie 2018 obligația de a plăti TVA defalcat

Guvernul face un pas înapoi cu ordonanța privind plata defalcată a TVA. După criticile publice, Ministerul Finanțelor modifică proiectul pus deocamdată în dezbatere și avansează varianta introducerii acestei măsuri de la 1 ianuarie anul viitor, în loc de 1 octombrie 2017, cum era prevăzut inițial.

Ministerul Finanțelor nu renunță la ideea de a obliga firmele și instituțiile  publice să-și deschisă conturi distincte pentru încasarea și plata TVA, în lei și, după caz, în valută. Vine însă cu un proiect de ordonanță de urgență modificat prin care măsura devine obligatorie de la 1 ianuarie anul viitor.

Mecanismul plății defalcate a TVA va putea fi aplicat opțional cu o lună mai târziu: de la 1 octombrie și până la finalul anului. Cei care vor alege să-și deschidă astfel de conturi mai devreme vor fi scutiți de penalitățile de întârziere pentru restanțele la TVA acumulate la 30 septembrie. Vor primi, de asemenea, bonificații de 5% la plata impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Viramentele ar urma să se facă „în maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea TVA aferente facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau înainte de data la care aplică opţional mecanismul”.

Plata  taxei pe valoare adăugată de către firme și instituții în alt cont decât cel de TVA al furnizorului sau prestatorului ar urma să fie amendată. De asemenea, deținătorii nu vor putea retrage bani din aceste conturi, ci vor folosi fondurile exclusiv pentru transferul TVA.

După lansarea în dezbatere publică la începutul acestei luni a textului pe care guvernul îl va adopta prin ordonanță de urgență, consultanții fiscali au vorbit despre „aroganță, bătaie de joc” și costuri logistice imense pentru companiile care nu operează bancar în fiecare zi. Totodată, reprezentații marilor asociații de afaceri din România au avertizat că măsura va duce la blocaje operaționale semnificative.