Neînţelegerile dintre miniştri blochează ordonaţa pensiilor speciale.
Şedinţa de Guvern programată joi, pentru a lua în discuţie limitarea pensiilor militare de stat la veniturile ofiţerilor activi, a fost amânată pentru vineri, la ora 13.00.
Ultimele 24 de ore au făcut ca din două proiecte puse pe hârtie în ministere să nu mai rămână niciunul. Primul, care limita pensiile militare la valoarea câștigurilor ofițerilor aflați încă în activitate și indexarea doar cu rata inflației nu a fost acceptat la Ministerul Apărării , au explicat pentru Europa FM surse din Guvern.
Al doilea, discutat miercuri de reprezentaţii Internelor cu cei ai Apărării, propunea ca militarilor care s-ar fi retras până în 2023 să li se calculeze pensia la nivelul soldei din septembrie 2017, cu majorările recente. Acesta nu a fost însă agreat de prim-ministrul Mihai Tudose pentru că nu rezolva problema presiunii pe buget.
La o discuţie cu miniştrii care a avut loc miercuri seară, premierul a inistat totuşi ca textul ordonanţei să fie definitivat. Noua variantă este asumarea proiectului de către Ministerul Muncii. Lucrul acesta presupune însă ca restricţiile să nu li se aplice doar militarilor, polițiștilor și angajaților din serviciile de informații, plătiţi din bugetele propriilor ministere, ci şi celor cu pensii de serviciu acoperite de Casa Naţională de Pensii Publice. În această situaţie se află diplomaţii, parlamentarii, aviatorii ori foştii angajaţi ai Curţii de Conturi.
Datele oficiale arată că banii alocaţi acum de la buget pensiilor speciale nu vor ajunge până la sfârşitul anului. Din 2016, statul plăteşte 6 miliarde de lei anual pentru 165.000 de astfel de pensii. Aproape 5 miliarde şi jumătate merg spre pensile militare. Chiar dacă numărul celor 155.000 de pensionari din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ar rămâne neschimbat, bugetului actual al Internelor tot i-ar lipsi 800 de milioane de lei ca să plătească pensile, iar celui al Apărării 200 de milioane de lei.
În ultima lună, a apărut însă un val de retrageri din sistem ale cărui consecinţe nu au fost încă estimate. La Casele sectoriale de pensii sunt peste 1.000 de dosare în curs de soluţionare.
Europa FM a încercat să ia legătura cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, însă până la această oră nu a putut fi contactat.