Confidenţialitate

Guvernul a adoptat rectificarea bugetară

Guvernul a decis rectificarea bugetară, chiar și în lipsa unui aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Cabinetul Dăncilă a intrat în conflict deschis cu Președinția, dar și-a atras, prin noua împărțire a banilor publici, primarii de partea sa, cu aproape 2 miliarde de lei.

Serviciile de informații rămân cu tăierile decise de executiv, dar primesc din partea Ministerului Finanțelor promisiunea că nu vor rămâne cu nicio factură neachitată până la finalul anului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor a arătat că, la rectificarea bugetară aprobată miercuri de Guvern, s-a luat în calcul acelaşi nivel de creştere economică de 5,55%, utilizat şi la fundamentarea legii bugetului de stat pe 2018.

“Un alt principiu a fost acela de asigurare a fondurilor cu prioritate pentru cheltuielile necesare şi obligatorii pentru salarii, pensii, drepturi de asistenţă socială, cheltuieli legate de obligaţii internaţionale şi alte astfel de cheltuieli. Trebuie menţionat că o mare parte din sumele necesare a fi asigurate de rectificarea bugetară sunt rezultate din aplicarea de măsuri legislative adoptate în cursul anului 2018, după momentul aprobării bugetului de stat pe 2018. Al treilea principiu foarte important este cel al neafectării proiectelor în derulare, proiecte de investiţii fezabile, fiind asigurate sume pentru lucrări ce se pot efectua până la finalul acestui an”, a declarat Eugen Teodorovici.

Potrivit ministrului, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.

“Bugetele structurilor care fac parte din CSAT, cele pe care le ştiţi de acum două zile, le-am păstrat, astfel încât aceste entităţi au rectificare negativă, dar trebuie menţionat că nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecărei structuri în parte să fie dus la bun sfârşit până la finele acestui an, orice cheltuială de care au nevoie până la finalul anului va fi rezolvată, dar nivelul de execuţie la 7 luni arăta clar că sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce să ţii banii într-o zonă în care nu se cheltuie, îi iei, îi realoci”, a continuat oficialul guvernamental.

Eugen Teodorovici a subliniat că rectificarea a fost făcută legal, chiar şi fără avizul CSAT.

“Am prezentat la începutul discuţiei despre rectificare un punct de vedere pe care domnul ministru Tudorel Toader mi l-a trimis înaintea şedinţei de Guvern, chiar ieri (marţi n.r.), care argumentează decizia legală de astăzi a Guvernului de a aproba rectificarea fără aviz din partea CSAT. Sunt, dacă nu mă înşel, trei decizii ale Curţii Constituţionale din 2011, care arată că un aviz este obligatoriu de solicitat, dar nu trebuie să aştepţi un astfel de aviz, iar, de asemenea, se spune foarte clar în cele trei decizii că refuzul sau împiedicarea unui aviz constituie o înţelegere greşită a rolului său legal şi constituţional, fără a fi afectată constituţionalitatea legii căreia nu i-a fost dată avizul”, a precizat Teodorovici.

Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetară va merge în Parlament, unde va urma procedura parlamentară clasică.

Întrebat dacă se aşteaptă ca preşedintele Iohannis să atace la Curtea Constituţională legea de aprobare a ordonanţei privind rectificarea, ministrul a răspuns: “Având în vedere practica din ultima perioadă, cu toţii ne aşteptăm ca orice iese din Parlament să fie de undeva atacat, aşa că sunt convins că nu vor fi argumente sau momente în timp în baza cărora cineva să mai poată ataca astfel de acte normative”.

În opinia sa, este foarte posibil ca Iohannis să contramandeze întâlnirea de joi, din moment ce rectificarea a fost deja aprobată.

“Mâine la Cotroceni vom prezenta răspunsul la întrebările pe care domnul preşedinte, pe care le putea obţine şi în şedinţa CSAT de ieri, noi am fost deschişi şi am prezentat toate argumentele care stau la baza unei astfel de decizii, dar din păcate cu invocarea unei prevederi care nu este în legea de astăzi a făcut ca şedinţa de ieri de la CSAT să nu se mai ţină. Probabil că va fi o continuare a acelei discuţii, nu ştiu”, a subliniat şeful MFP.

Ministrul Finanţelor a mai spus că Guvernul şi-a făcut datoria de a solicita avizul CSAT pentru rectificare, însă suspendarea şedinţei CSAT nu a fost făcută conform procedurilor legale.

“Noi am făcut şi o solicitare de aviz, a fost o şedinţă a CSAT stabilită pentru ziua de ieri, ne-am întâlnit cu toţii în cvorum aşa cum spune legea şi singura cale de a ieşi din CSAT era printr-un aviz negativ sau favorabil. Suspendarea nu este prevăzută de lege”, a susţinut Teodorovici.

În timpul discursului său de la platul Victoria, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat prin care a condamnat ferm adoptarea proiectului de rectificare fără avizul CSAT şi a cerut Avocatului Poporului să intervină.

În replică, ministrul Finanţelor a precizat că nu este moral ca instituţia Avocatului Poporului să fie folosită în lupta politică.

“Guvernul se situează de partea ţării, de partea celor care au nevoie şi care nu pot aştepta o luptă politică fără argumente temeinice şi cred că niciunul dintre noi, nici cei care sunt în partea guvernamentală, nici cei în alta instituţie publică, nu avem dreptul şi moral voie să spunem, să folosim aceste poziţii, instituţii în această luptă politică. Este un demers legal acesta al rectificării, există temei legal pentru adoptarea acestei rectificării, astăzi de către Guvernului României”, a susţinut Teodorovici.

El a admis, totodată, că nu a făcut o solicitare scrisă pentru a se desecretiza stenogramele din şedinţa CSAT, ci doar o solicitare verbală, dar că este pregătit să facă şi un demers scris, dacă este necesar.

“Întotdeauna când spun un lucru este foarte bine fundamentat, chiar dacă unii şi alţii se întrec în a încerca să găsească argumente în a contrazice. Am făcut această solicitare şi, cred eu de bun simţ, pentru ca toţi cei care ne urmăresc să vadă foarte clar care au fost discuţiile în CSAT, care a fost poziţia fiecărei structuri în parte în CSAT, dacă a fost cineva împotriva propunerii de rectificare, dacă a fost cineva în CSAT care a spus că în baza acestei propuneri nu se pot derula până la următoarea rectificare toate activităţile asumate. Eu cred că este un demers de bun simţ. O să văd dacă este oficial, o să văd dacă a fost făcut în scris, nu este niciun un fel de problemă. Ce pot să vă asigur este că am să fac acest demers ori de câte ori sunt prezent în CSAT, pentru a fi pus pe ordinea de zi, pentru a se adopta, până când domnul preşedinte şi în CSAT se va decide ca această stenogramă să fie făcută publică, ca lumea să vadă foarte clar cine şi pe ce argumente se bazează când dezinformează în mod nejustificat opinia publică. Nu am făcut o solicitare scrisă, dar am făcut-o public, am să văd care este (procedura n.r.) conform legii în vigoare, dar dacă este un demers în scris am să-l fac fără nicio problemă”, a explicat şeful de la Finanţe.

Referitor la afirmaţiile lui Iohannis, potrivit cărora “decizia prim-ministrului de a refuza dialogul instituţional pe o problemă urgentă şi de importanţă deosebită conduce astfel la un blocaj instituţional”, Teodorovici a precizat că preşedintele ţării dezinformează, întrucât au existat astfel de dialoguri.

“Vreau să mai dau ceva, dar nu în sensul de face vreo dezvăluire din cadrul CSAT, vreau să spun următorul lucru: în şedinţa respectivă, dacă se va desecretiza, toţi cei de faţă au evocat discuţia bilaterală cu doamna prim-ministru şi cu ministrul de Finanţe, deci dezinformează cine spune în spaţiul public că nu au fost discuţii bilaterale şi informări”, a completat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis minte făcând astfel de afirmaţii, Teodorovici a răspuns: “Dacă afirmă un astfel de lucru, categoric da. Eu vă spun ce a fost şi niciodată nu o să-mi permit faţă de opinia publică să spun altceva decât ceea ce este”.