Confidenţialitate

A fost aprobată o nouă strategie pentru prevenirea cazurilor de HIV/SIDA. Sperăm să existe și un buget cât mai repede, transmit asociațiile de profil

Cu câteva zile înainte de Ziua Mondială de luptă împotriva HIV-SIDA, Guvernul a aprobat o nouă Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA. Ultima strategie în domeniu fusese aprobată pentru perioada 2004-2007. Iar în România sunt depistate anual aproape 1.000 de cazuri noi de îmbolnăvire.

Obiectivele strategiei aprobată de guvern sunt asigurarea accesului la informare, prevenire, testare și diagnosticare.

În prezent, însă, campanile de informare se fac doar de către organizațiile neguvernamentale, iar accesul la testare, deși aceasta este gratuită, nu este cel mai simplu. Nicoleta Dascălu, de la Asociația Română Anti-Sida:

„Testarea se poate face, teoretic, la medicul de familie, dacă ai medic de familie, dacă ești persoană asigurată sau cu trimitere de la medicul de familie la medicul infecționist sau într-un spital de boli infecțioase. Noi nu avem în România ceea ce se întâmplă în țările din Vest și anume testarea comunitară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Altfel, strategia este bună, în primul rând că există, după 15 ani, un asemenea document care stabilește niște direcții de acțiune. Deocamdată, îi lipsește, însă, bugetul:

„Sperăm totuși ca până la sfârșitul anului Guvernul, care lucrează la bugetul pe anul viitor, să pună și niște cifre în spatele acțiunilor din această strategie și din planul de acțiune pentru că altfel rămâne ca orice alte strategii din alte domenii, doar un document pe hârtie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății a propus un buget de 1,2 miliarde de lei, care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV. Dar suma trebuie aprobată în bugetul de stat.

Potrivit Strategiei, infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar prioritar pentru România este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției,

Foto: Shutterstock

Citește și: Numărul mare de viroze pune presiune pe stocurile de medicamente, avertizează dr. Sandra Alexiu. „Se prescriu și se cumpără în exces”, spune despre antibiotice