Guvernul a adoptat azi un memorandum prin care să ajute în continuare marii consumatori de energie, cum ar fi Alro sau Azomureș. Acum, Ministerul Energiei va demara discuții la Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului astfel încât marile companii să poată funcționa în continuare.
Anunțul Guvernului vine în contextul în care sindicatele din industria aluminiului au anunțat un nou protest în fața Guvernului avertizând că sute de locuri de muncă pot fi desființare și mii se alți angajați ce depind direct sau indirect de Alro Slatina, de exemplu, pot rămâne fără locuri de muncă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru anunță că Ministerul Energiei va cere acordul Bruxelles-ului pentru continuarea schemei de ajutor de stat pentru firmele care au probleme ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice.
„Aceste scheme de ajutor de stat au fost implementate în România în perioada 2019 – 2021. Au dat rezultate în condițiile în care aceste companii din sectoare energo-intensive contribuite anual cu aproximativ 6v % din PIB-ul României”, a spus Dan Cărbunaru.
Prin această schemă vrem să păstram aproape 200 de mii de locuri de muncă directe și indirecte, transmite și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Pe de altă parte, Executivul a aprobat două scheme de ajutor în energie, de 82 de milioane de euro, care vor merge către firmele ce produc energie sau realizează, dezvoltă sau modernizează instalații de producere a energiei.
„Ele vizează pe de-o parte susținerea investițiilor care valorifică sursele regenerabile de energie și eficiență energetică simulând utilizarea surselor mai puțin exploatate precum biomasa, biogazul, geotermalul, iar cea de-a doua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență”, a adăugat Dan Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Executivului mai spune că la nivelul Guvernului se caută soluții pentru ajutorarea populației după luna aprilie când nu vor mai fi acordate compensațiile și plafonările pentru consumul de energie și gaze.
Sursa foto: Unsplash / rade nugroho
Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș