Guvernul a hotărât să aloce suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică. Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru “lucrări de interes public”, precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri.
Potrivit hotărârii, Guvernul a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 cu suma de 19.361.000 lei, care vor fi alocate judeţului Vrancea în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea evenimentului “Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”
Acţiunile vor fi coordonate de Consiliul Judeţean Vrancea.
Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice. În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei.
O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa – Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial. Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane lei.
Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru “lucrări de interes public”, potrivit hotărârii.
Astfel, se vor realiza lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei, lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei, şi realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale, “Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate”, cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane dlei.
Eventualele sume rămase neutilizate după organizarea evenimentului se restituie la bugetul de stat.
Organizarea manifestaţiilor a fost aprobată de Guvern în luna septembrie, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare.
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, preşedinte şi al UNJR, a cerut aceşti bani în luna iunie Guvernului Grindeanu, hotărârea fiind însă aprobată abia acum.