Confidenţialitate

Guvernele a 12 state, date în judecată la CEDO de 5 tineri pentru că au semnat un acord care protejează industria petrolului, în dauna mediului

Cinci tineri dau în judecată la CEDO guvernele a 12 state europene pentru că au semnat un acord care protejează interesele companiilor din energie în dauna mediului. 

Cinci persoane, cu vârste cuprinse între 17 și 31 de ani, care provin din țări afectate de inundații, incendii de pădure sau de uragane devastatoare, vor înainta o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde vor susține că apartenența guvernelor lor la puțin cunoscutul Tratat privind Carta energiei, TCE, reprezintă un obstacol periculos în calea măsurilor de combatere a crizei climatice.

Este pentru prima dată când Curtea de la Strasbourg va fi chemată să ia în considerare acest tratat, care le permite companiilor producătoare de combustibili fosili să dea în judecată guvernele pentru profiturile pierdute, scrie cotidianul The Guardian.

Reclamanții dau în judecată 12 state membre ale CEDO, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Olanda, Suedia, Elveția și Marea Britanie, deoarece în aceste țări se află companii care au fost utilizatori activi ai cartei TCE.

„Nu se poate ca în continuare industria de combustibili fosili să fie mai protejată decât sunt protejate drepturile omului”, spune pentru The Guardian Julia, o elevă de 17 ani din Germania, care s-a alătura inițiativei după ce regiunea văii Ahr în care locuia cu familia a fost afectată de o inundație catastrofală în luna iulie a anului trecut.

Tânăra a fugit atunci cu familia ei chiar înainte ca viitura să se abată asupra zonei în care locuiau. „A fost foarte înfricoșător și, mergând prin apă, simțeam cum mi se duce pământul de sub picioare”, mai spune Julia.

În timpul acelor inundații, care au afectat Germania și Belgia, 222 de oameni au murit.

„Tocmai de aceea am decis să mă alături acestei acțiuni, pentru a lupta împotriva tratatului care protejează în continuare industria petrolieră”, a mai declarat tânăra din Germania.

O companie germană dă în judecată Țările de Jos pentru 1,4 miliarde de euro din cauza planurilor sale de eliminare treptată a cărbunelui; o altă companie, cu sediul în Regatul Unit, dă în judecată guvernul italian pentru că i-a interzis să facă noi foraje în apropierea coastei.

Reclamanții susțin că apartenența la TCE încalcă dreptul la viață (articolul 2) și dreptul la respectarea vieții private și de familie (articolul 8) din Convenția europeană a drepturilor omului.