În condițiile în care România importă aproape 70% din materialele de construcții, guvernanții vor să ofere sprijin financiar pentru cei care produc astfel de materiale la noi în țară. Condiția: materialele să fie vândute pe piața internă pentru a acoperi cererea.
În 2022, materiale de construcții pe bază de oțel au fost mai scumpe cu peste 100%. Creșteri de preț, într-adevăr mai mici, au fost și la alte materiale, cum ar fi cimentul.
Scumpirile au venit pe fondul numeroaselor crize din ultimii ani. Iar marea problemă a Românie este că importă 70% din necesarul materialelor.
Adriana Iftime este directoarea Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii:
„România a avut o industrie autohtonă, care între timp a trebuit să fie modernizată sau care a rămas în urmă pentru că a fost mult mai avantajos importul. Numai că evenimente care s-au întâmplat în ultimii ani arată că nu importul este soluția ci producția autohtonă.”
Pentru a combate criza de materiale, dar și să reducă din prețuri, coaliția de guvernare vrea să acorde un sprijin financiar pentru companiile care produc astfel de materiale.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Prima News:
„Banii nu se duc către cei care produc și nu știu unde se duce acel produs, trebuie să crească produsul intern, producția internă sau piața internă, să ne arate că ajută la pieței interne de materiale de construcții.”
Măsura ar ajuta piața, mai spune spune Adriana Iftime:
„Cred că orice demers în sensul susținerii prducției de materiale de construcție autohtone este foarte binevenită.”
De reținut, aceast sprijin este încă la stadiul de „propunere”.
Foto: Shutterstock