Premierul a declarat, luni seară, că aplicaţia pentru IMM-uri va fi funcţională începând de marţi.
Ludovic Orban a amintit, totodată, că platorma de garantare a creditelor ”nu se merge pe principiul primul venit, primul servit”.
”Aplicaţia va fi funcţională (…) Am încredere că a fost supusă tuturor verificărilor necesare, astfel încât să nu mai fie vulnerabilă la toate atacurile cibernetice (…) Nu vă pot spune cu precizie ora [lansării – n. red], cred că ora 9 dimineaţă. Nu trebuie să fie o presiune de la primul moment al lansării platformei pentru că nu se merge pe principiul <primul venit, primul servit>. Vor beneficia foarte multe companii care vor aplica, dacă respectă condițiile prevăzute în lege”, a spus șeful guvernului la Digi 24.
”Gândim și alte instrumente pe care să le utilizăm în susținerea companiilor (…) Planul va depinde de resursele de care dispunem. Un lucru extrem de important este acela că vom creşte, pe cât posibil, investiţiile. Investițiile reprezintă un motor al economiei, pe care vrem să îl turăm cât mai tare. Pe lângă investiţiile care sunt în curs de derulare (…) Am căutat să nu se închidă niciun şantier, am plătit lucrările care sunt în curs de derulare”, a mai spus Orban.
Ministrul finanţelor a anunţat că site-ul IMM INVEST a fost refăcut şi de marţi, de la ora 9.00, poate fi din nou accesat,.
Florin Cîţu a invocat că “există un risc”, anume “acţiunile PSD şi ale acoliţilor lor din Parlament, care deja votează împotriva ordonanţei privind IMM Invest”.
Social-democra’ii afirmă că ministrul nu a luat măsuri de prevenire a crizei economice întrucât “singurul plan” era declanşarea alegerilor anticipate. “Izolarea dăunează grav sănătăţii, domnule Cîţu! După ce aţi pierdut hackerii care vă atacau site-ul, acum v-aţi întors la placa preferată: PSD e de vină! Aţi dus economia României în gard”, spun ei.
Guvernanții vor relansa platforma IMM INVEST. RO, prin care patronii de firme mici și mijlocii pot solicita credite de redresare după actuala criză.
Inaugurată acum o săptămână, în Vinerea Mare, platforma s-a blocat în jumătate de oră și nu s-au putut face înscrieri.
Înscrierile online sunt posibile până la sfârșitul anului și până la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei.
Documentele depuse ce administratorii de firme merg, după înscrierea pe site, la banca selectată care va decide dacă aprobă solicitarea de credit.
În etapă următoare, odată primit acceptul băncii, documentația se retransmite la Fondul Național de Garantare pentru aprobarea ajutorului de stat.
În cadrul programului IMM INVEST s-au înscris 22 de bănci finanțatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investiții în valoare de până la 10.000.000 lei, garantate de stat până la 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni.
Rata dobânzii – Robor la 3 luni +2%/an, este subvenționată 100% de la bugetul de stat.
În sesiunea anterioară de înscriere, eșuată la scurtă vreme după lansare, nicio societate nu a fost înregistrată, precizează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
Platforma IMMinvest.ro este acum sigură și stabilă, susțin guvernanții, după ce administrarea a fost preluată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și după ce măsurile au fost evaluate de experții SRI.