Mâine, Senatul trebuie să voteze proiectul prin care sunt limitate aceste pensii speciale – un proiect aprobat, astăzi, de comisiile de specialitate din Senat. USR a subliniat, de fapt, că rămân în vigoare toate pensiile special și că se va aplica doar un supraimpozit, de 15%, pentru cele care depășesc salariul mediu brut pe economie, adică pragul de 6.800 de lei.
„Vedem o zgârietură superficială deasupra acestor privilegii, cu tot felul de acrobați, de impozitare a unei bucățele care depășește o anumită sumă și o anumită plafonare, dar nu de aliminare a luxului, de eliminare a privilegiului. Și nici măcar de trecere pe principiul contributivității, așa cum vorbeam. Deci această propunere din partea Guvernului are lacune îngrozitoare”, a explicat USR.
Proiectul prevede că pensiile speciale vor reprezenta 65% din salariul brut – iar la calcul vor fi incluse și sporurile permanente. Pentru magistrați, pensia specială va fi în continuare de 80% din indemnizația brută. Și în acest caz vor fi luate în calcul sporurile.
Opoziția a criticat această prelungire a privilegiilor
„Nu face decât să păstreze toate pensiile speciale. Într-adevăr, introduceți o plafonare la 100% din venitul net de pe parcursul activității – prime, premii, decontări, restituiri de drepturi. Deci ca să fie foarte clar: dumneavoastră aici limitați la 100%, nu eliminați nicio pensie specială. Ba, mai mult, lăsați și toate aceste sume suplimentare luate în calcul la pensie”, a mai spus USR.
Senatorul PNL Virgil Guran a explicat care ar fi situația pensiilor militare și i-a luat apărarea premierului, beneficiar de pensie specială
„O spun pentru, cred că, a suta oară: Aud în Parlament discutându-se tot timpul că pensiile militare sunt pensii speciale. Haideți să o lămurim: pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale. Să fie foarte clar. Am văzut o afirmație referitor la premierul Ciucă: are pensie de serviciu. Specială… e interpretată de USR, că la USR totul este special. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reținem un lucru: în Armată, dar și în sistemul de Apărare, există următorul principiu: pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituții, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a spus senatorul PNL Virgil Guran.
Sursa foto: Shutterstock