Confidenţialitate

Guvernul și Parlamentul încearcă să creeze legislația care să permită doborârea dronelor care încalcă spațiul aerian al României, însă cu anumite condiții | AUDIO

„Legislația anti-dronă”: Guvernul și Parlamentul încearcă să creeze legislația care să permită doborârea dronelor care mai încalcă spațiul aerian al României – în anumite condiții, însă. În Comisia de Apărare a Senatului s-au purtat, azi, discuții cu reprezentanții Ministerului Apărării pentru modificarea legislaţiei.

Președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, PNL: „Așteptăm proiectele de legi din partea Guvernului”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este nevoie de modificare legislativă, dar în același timp am primit asigurări din partea militarilor prezenți azi aici că tehnic au ce le trebuie pentru a asigura securitatea”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

Jurnalist: Câte legi vor fi modificate, ce legi?

Jurnalist: Mai ales că premierul a spus în această dimineață că nu e nevoie de modificarea niciunei legi și orice dronă care intră în spațiul aerian al țării poate fi doborâtă cu lege sau fără lege, cu protocol sau fără protocol.

Nicoleta Pauliuc: „Noi așteptăm proiectele de legi din partea Guvernului”.

Șefa Comisiei de Apărare din Senat a fost întrebată dacă explicațiile au fost suficiente, câtă vreme ministrul Apărării a lipsit și a trimis un secretar de stat specializat în Agricultură la această întâlnire

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalist: De ce nu a venit la această ședință, unde s-a dezbătut o chestiune atât de importantă și a trimis un secretar de stat cu studii la Bioterra în Agricultură?

Nicoleta Pauliuc: „Eu nu am discutat cu domnul ministru, pentru că ați văzut că am intrat în ședință la ora 12:00 și am ieșit acum. Ce știu este o formulă agreată care a venit să reprezinte Ministerul Apărării azi. Noi am cerut anumite lămuriri pe parte legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să-și înceapă parcursul legislativ și să fie aprobate. Le cerem public instituțiilor care au atribuții pe această zonă de avizare a proiectului de lege să dea concursul ca ele să intre cât mai repede în Hotărâre de Guvern”.

Spațiul aerian e bine păzit și nu există riscuri – dau asigurări oficialii de la vârful Ministerului Apărării

Explicațiile vin după ce, în weekend, o dronă a parcurs mai mulţi kilometri deasupra teritoriului național înainte de a se îndrepta spre Ucraina. A fost monitorizată de două aeronave F-16.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale: „Aș vrea, în primul rând, să transmit un mesaj de siguranță: spațiul aerian al României este bine apărat. Nu aș vrea să credeți faptul că pentru cazul de sâmbătă pe duminică, faptul că nu s-a doborât această dronă – nu s-a doborât nici în Polonia, nici în Letonia – reprezintă un risc, dar o vulnerabilitate nu a fost. În aer au fost două avioane F-16 care au supravegheat în permanență situația”.

Jurnalist: Ce înseamnă au supravegheat? Au fost spectatori la traiectoria acelei drone? Ar fi putut să intervină?

Constantin Spînu: „Procedurile de acțiune sunt aceleași care se aplică în tot spațiul aerian al NATO. Deci nu putem să spunem că au fost spectatori”.

Armata română poate acționa împotriva dronelor care încalcă spațiul aerian al țării în anumite condiții, dacă reprezintă o amenințare la adresa României, a mai explicat reprezentantul Ministerului Apărării.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Discuții la Ministerul Apărării între Angel Tîlvăr și șefii Comisiei de Apărare din Senat privind cum pot fi doborâte dronele | AUDIO