Ministrul Justiției, Florin Iordache – niciun cuvânt despre Raportul Comisiei Europene. În mod obișnuit, în ultimii ani, după prezentarea raportului MCV, primul care prezenta reacția Guvernului era ministrul Justiției.
Guvernul condus de Sorin Grindeanu a decis ca ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, să prezinte reacția cabinetului de miniștri după publicarea Raportului privind Justiția (MCV) al Comisiei Europene.
Ministrul Ana Birchall a insistat asupra progreselor făcute de statul român dar și asupra faptului că raportul cuprinde 12 recomandări care, odată îndeplinite, ar scăpa România de monitorizarea Comisiei Europene.
”Dorim să salutăm raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanţă fundamentală pentru ţara noastră. Se împlinesc zece ani de la instituirea acestui Mecanism, iar documentul publicat azi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile afetente MCV în toată această perioadă de zece ani. Este al patrulea raport pozitiv consecutiv prin care se califică progresele României ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor acestui Mecanism”, a declarat Ana Birchall.
”Însă, elementul cheie al raportului constă în aceea că dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui Mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism”, a continuat ministrul Birchall.
Ana Birchall a precizat că obiectivul României este de a încheia MCV pentru a plasa România ”în mod corect” în rândul tuturor celorlalte state membre care sunt suspuse unor instrumente ”orizontale de evaluare şi monitorizare” cu privire la ariile care fac obiectul MCV şi care sunt aplicabile tuturor statelor membre UE.
”S-ar încheia astfel situaţia curentă prin care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective”, a afirmat Ana Birchall.
Ministrul a ţinut să adauge că este de apreciat faptul că în acest raport, pentru prima dată, se menţionează explicit natura distinctă a MCV şi necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale Uniunii Europene cum ar fi aderarea României la spaţiul Schengen sau fondurile structurale.
”Autorităţile române au subliniat în mod repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă, din păcate, operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Aşadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincţia clară între MCV şi procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice fel de ambiguitate privind menţinerea unei interdependenţe între cele două procese”, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Ea şi-a exprimat regretul că această decizie nu a venit mult mai devreme din partea Comisiei Europene ”putând fi astfel evitată întârzierea atingerii acestui obiectiv atât de important pentru România”.
Ministrul Ana Birchal a plecat din sala de conferințe de la Guvern și nu a acceptat întrebări din partea jurnaliștilor.