Confidenţialitate

Actualul guvern al Germaniei nu ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, după modelul suedez. Cancelarul Olaf Scholz: „Acest lucru nu ar mai merge” | AUDIO

În Germania, Cancelarul Olaf Scholz anunță că nu susţine reintroducerea serviciului militar obligatoriu în ţara sa, după modelul suedez, transmite dpa. Șeful guvernului de la Berlin a fost întrebat de jurnaliști dacă Germania ar putea rezolva astfel deficitul de personal din acest domeniu, în timpul unei vizite pe care a făcut-o la Stockholm.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Serviciul militar a fost obligatoriu în Germania până în anul 2011, aminteşte agenția dpa.

Cancelarul Olaf Scholz a precizat că „acest lucru nu ar mai merge. Erau mult mai mulţi soldaţi, erau mult mai multe cazărmi, era mult mai multă infrastructură care a trebuit construită. Nimic din toate astea nu mai este necesar astăzi”.

Efectivele armatei germane urmează să crească până în anul 2031 de la 182.000 la puțin peste 200.000 de militari, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, analizează posibilităţile.

Când s-a renunţat la serviciul militar obligatoriu, în urmă cu 13 ani, la Berlin se aflau la putere creştin-democraţii. Aceştia au votat însă, săptămâna trecută, pentru revenirea treptată asupra măsurii, în caz că vor câştiga alegerile din 2025.

După ce a suspendat obligativitatea înrolării în 2010, Suedia a reintrodus această prevedere în 2017.

În regatul scandinav, nu sunt recrutaţi toţi tinerii de ambele sexe din fiecare generaţie. Fiecare primeşte un chestionar, iar unii sunt invitaţi pentru instrucţie. Ulterior, un grup selecţionat primeşte oferte de angajare în armată.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ciocniri între protestatari și poliție în Georgia. Oamenii, nemulțumiți de aprobarea controversatului proiect de lege privind „agenții străinătății” | AUDIO