Guvernul susține că ”asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenţie este o deformare a realităţii, o alăturare de rea credinţă a unor situaţii care nu au nimic în comun” şi cere Avocatului Poporului să retragă solicitarea transmisă în acest sens spitalelor.
”Guvernul României solicită Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor în care sunt internate persoane diagnosticate cu COVID-19 de a comunica informaţii şi documente justificative legate de modul în care sunt trataţi pacienţii şi de organizarea instituţiilor spitaliceşti. Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care derivă din legislaţia naţională, precum şi din tratatele internaţionale la care România este parte”, a transmis, joi, Palatul Victoria într-un comunicat de presă.
”Pacienţii nu sunt deţinuţi, iar medicii şi întreg corpul medical nu sunt torţionari, aşa cum s-ar putea înţelege din anunţurile pe care spitalele ar trebui să le afişeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului. Considerăm ca astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 şi creează, în egală măsură, percepţii negative pacienţilor şi familiilor acestora. Pacienţii din România sunt protejaţi de Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003, iar scopul internării unei persoane depistată pozitiv de COVID-19 este acela de a limita răspândirea virusului”, adaugă cabinetul condus de Ludovic Orban.
Executivul ține să precizeze că apreciază ”efortul depus în această perioadă de personalul medical în contextul crizei COVID-19”.
”Găsim injustă orice acţiune care pune sub semnul întrebării, fără justificare, activitatea acestuia”, se mai precizează în comunicat .
Avocatul Poporului a înștiințat spitalele din ţară că sunt monitorizate prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie.
Potrivit documentului, prezentat de Digi 24, ”scopul monitorizării este consolidarea protecţiei pacienţilor împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane şi degradante şi a exercitării fără discriminare a drepturilor şi libertărtăţilor fundamentale”.
Avocatul Poporului solicită unităților medicale să anunțe pacienţii şi aparţinătorii că se face această monitorizare şi solicită numeroase acte şi statistici de la fiecare dintre acestea.