Confidenţialitate

GSU: Zeci de localităţi din 16 judeţe, afectate de ploile torenţiale

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în ultimele 24 de ore, peste 3.000 de pompieri au intervenit în 34 de localităţi din 16 judeţe, respectiv Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj şi Timiş, pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi vântul puternic.

Astfel, s-a acţionat pentru evacuarea apei din 49 case, 119 curţi, 133 de beciuri/subsoluri şi dintr-o anexă gospodărească, inundaţiile afectând şi patru străzi, doi operatori economici, o instituţie publică, un pasaj rutier şi două podeţe.

Totodată, din cauza vântului puternic, patru copaci au căzut pe carosabil şi a fost nevoie de intervenţia echipajelor de pompieri pentru degajarea acestora.

Două situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţul Prahova, unde o persoană a fost surprinsă de o viitură formată în zona munţilor Bucegi – Valea Caraiman, aceasta reuşind să se autoevacueze până la sosirea echipajelor de intervenţie, şi în judeţul Maramureş.

“O situaţie deosebită a fost înregistrată şi în localitatea Săliştea de Sus ( judeţul Maramureş), zonă în care circa 100 de gospodarii au rămas izolate, din cauza surpării carosabilului. Întrucât accesul către gospodarii se realizează doar pietonal, pompierii, împreună cu autorităţile locale, desfăşoară misiuni de sprijin pentru populaţie şi de refacere a părţii carosabile afectate”, precizează IGSU.

De asemenea, traficul rutier a fost temporar afectat din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naţionale, respectiv DN 17C/Bistriţa-Năsăud, DN 10/Buzău şi DN 17B/Neamţ, şi pe două drumuri judeţene, respectiv DJ 592/Bistriţa-Năsăud şi DJ 188/Maramureş.

“Echipaje specializate au acţionat în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi reluarea traficului în condiţii de normalitate. La această oră, se intervine pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice în judeţul Caraş-Severin. Evoluţia dinamicii din teren va fi monitorizată de Centrul Operaţional Naţional din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor din zonele afectate”, adaugă Inspectoratul.