Descinderi la „Academia Infractorilor Români”, o grupare a hoților din magazine de lux din străinătate, structurată aproape militar.
În ultimii doi ani, aceștia au acționat în mai multe țări europene. Au reușit să fure bijuterii şi ceasuri în valoare totală de aproximativ zece milioane de euro.
Gruparea era condusă de interlopul Marin Botez, zis Țîță, un bărbat condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativă de asasinat, dar eliberat din greșeală din Arestul Capitalei.
Ancheta DIICOT în acest dosar a costat 300.000 de euro, fiind astfel una dintre cele mai scumpe ale instituţiei.
Hoți de elită făceau parte din această așa-zisă Academie a Infractorilor Români, o organizaţie care se baza pe reguli militare şi era specializată în spargeri în magazinele de lux din străinătate.
Procurorii spun că, între 2013 şi 2015, hoţii au reuşit să fure bunuri în valoare de 10 milioane de euro. Procurorul – şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat că acesta este un caz unic în istoria instituţiei:
Practic, se acţiona după metoda celebrei grupări sârbe Pantera Roz. Înainte de a intra în această grupare, oamenii erau instruiţi. Se antrenau în case din Bucureşti, Cluj, Constanţa, iar pregătirea dura 90 de zile. Șeful era Marian Botez Adrian:
Toate regulile după care acționau membrii grupării sunt adunate într-un cod numit Regulamentul Academiei Infractorilor Români. Din grupare făceau parte și contabili și avocaţi.
Urmărirea penală în acest caz a însemnat implicarea a aproximativ 200 de anchetatori de la SRI, Direcţia Operaţiuni Speciale, Investigaţii Criminale, Jandarmerie şi DIICOT, care au lucrat în colaborare cu alţi oameni ai legii din străinătate, potrivit surselor citate de Mediafax.
Anchetatorii au făcut, joi, 54 de percheziţii în acest dosar. Până acum, oamenii legii au găsit bijuterii şi ceasuri scumpe şi au pus sechestre pe bunuri mobile, imobile, dar şi pe autoturisme de lux, între care şi o maşină Rolls Royce de culoare mov.