Culturile agricole sunt afectate în mai multe zone. Căderile de grindină, ploile torențiale și vijeliile au pus plantele la pământ.
Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila, Marcel Cucu:
”Dacă continuă și, mai ales, dacă sunt însoțite de vânt, pericolul cel mai mare este culcarea culturilor de păioase, deja sunt în mare parte culcate, pe urmă se creează condiții favorabile unor boli, mai ales la plantele cerealiere și la floarea soarelui. Posibilitățile de tratament sunt foarte slabe și va dura până când se va intra în câmp.”
Acum câteva zile, în Dâmbovița, la Răcari, aproximativ o mie de hectare cu rapiță, grâu, porumb sau orz au fost distruse. Direcția județeană de Agricultură a anunțat că acum culege datele din teren privind pagubele.
În Dobrogea, mai multe hectare de orz riscă să fie afectate de ploile abundente. Ca urmare a ploilor, orzul se coace mai greu.
”Au fost în unele zone niște ploi super-torențiale, ca să zic așa, s-au produs în zonele mai lăsate unele băltiri, acolo unde precipitațiile au fost mai intense și au fost tratamente cu azot, s-au cam spălat. Astea sunt părțile negative”.
În Bărăgan, însă, era deficit de umiditate – mai spune vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila:
”Partea pozitivă e că au fost completate deficitele de apă. Situația în zona Bărăganului era cu deficit de umiditate, ceea ce înseamnă că s-au completat. Noi am avut mari speranțe până mai zilele trecute, că culturile de toamnă avea un aspect foarte bun, promițător, să vedem ce se întâmplă în continuare”.