Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, din nou, că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanţă de urgenţă, precizând că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale, după care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale, care va primi avizul Guvernului şi va fi trimis în Parlament.
”Există în acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justiţiei şi care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate instituţiile – fie că vorbim de CSM, de Înalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT – şi s-a ajuns la acea formă. Ce conţine acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală. Am avut o decizie a Curţii Constituţionale în urmă cu câteva zile. Poziţia mea şi a ministrului Justiţiei a fost aceasta şi e aceasta. Trebuie să aşteptăm motivarea CCR. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului şi care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile”, a spus premierul Sorin Grindeanu, întrebat fiind dacă ia în calcul ca pragul pentru prejudiciu în cazul abuzului în serviciu să fie stabilit prin OUG.
Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a declarat, joi, la Parlament, că pragul minim pentru ca abuzul în serviciu să fie infracţiune poate rămâne la 200.000 de lei, aşa cum prevedea OUG 13, sau poate fi majorat la 400.000 de lei, spunând că deocamdată nu s-a stabilit nimic şi că decizia va fi luată, în primă instanţă, la Ministerul Justiţiei. Mai mult, Florin Iordache spune că cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema ar fi o ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
”Soluţia rapidă – ministerul ar putea veni cu o ordonanţă şi atunci ar putea reglementa, pentru că iată avem un an şi acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituţionale”, a spus Florin Iordache.
”Îşi poate permite cineva să mai treacă o vară şi foarte multe articole din Codul penal să fie neconstituţionale? E o practică pe care a avut-o de-a lungul timpului Guvernul să poată veni cu o ordonanţă, ce are a face acum dacă se poate veni cu ordonanţă, pentru că de-a lungul timpului, chiar săptămâna trecută CCR a mai declarat două articole neconstituţionale. Stăm aşa până când declarăm tot Codul penal neconstiţuonal?”, a conchis fostul ministru al Justiţiei.