Confidenţialitate

Grigore Antipa, românul care a pus bazele pisciculturii moderne

„Nicio masă fără pește” este o expresie atribuită autorităților comuniste, dar originile ei sunt considerabil mai vechi. Biologul Grigore Antipa este cel care a pus bazele pisciculturii moderne, totodată, având grijă să nu pună în pericol mediul înconjurător. Mai mult de atât, muzeul din București care îi poartă numele era la momentul înființării printre cele mai moderne din lume.

Fără Grigore Antipa, muzeele de astăzi ar fi fost cu siguranță mai puțin interesante. Românul este creatorul dioramei. Pe scurt, diorama este un fel de tablou tridimensional, care pe lângă animalul împăiat propriuzis, reproduce și mediul lui natural, care cuprinde și alte specii de animale și plante alături de care trăiește.

Primele expoziții de acest fel au apărut în România anului 1908, la Muzeul de Istorie Naturală din București, care ulterior, avea să îi poarte numele lui Grigore Antipa. Acest mod de a organizare a fost preluat ulterior în muzeele din toată lumea, motiv pentru care biologul Grigore Antipa a fost decorat de către Țarul Rusiei, Regii Belgiei și Italiei sau de către Împăratul Austro-Ungariei.

Grigore Antipa s-a născut la Botoșani în 1867 și a rămas orfan de la o vârstă fragedă.

Împreună cu fratele său, a fost crescut de un unchi din partea mamei care a făcut mari eforturi pentru a-i trimite la studii. Așa se face că Grigore Antipa se înscrie la Facultatea de Știinte Medicale din Iași, însă după scurt timp întrerupe cursurile pentru a pleca în Germania, la Jena. Aici, l-a avut profesor pe biologul Ernst Haeckel, considerat inventatorul ecologiei.

Grigore Antipa a încercat a înțeles rapid că protejarea diferitelor specii și habitate nu are prea multă importanță dacă sub o formă sau altă, ecologia nu este pusă și în slujba oamenilor.

Întors în țară, obține o întrevedere cu Regele Carol I, căruia îi înmânează un memoriu intitulat “Introducerea pisciculturii raţionale în apele României”. În deceniile următoare, Grigore Antipa avea să conducă Pescăriile Statului și ca parte a muncii sale, conduce expediții de cercetare în Delta Dunării și Marea Neagră. Producția piscicolă se dubleză și România ajunge și un important exportator de icre negre. Important de știut, Grigore Antipa a avut grijă să introducă în planul său zone și perioade de prohibitie, pescuitul devenind la momentul respectiv o activitate sustenabilă, care nu punea în pericol mediul înconjurător.