Peste 80% din salariaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă conflictul spontan de muncă şi nu se lasă pradă ameninţărilor conducerii, a declarat, duminică, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, într-o conferinţă de presă organizată la Autobaza Titan.
“Peste 80% din numărul de salariaţi care ar fi trebuit să lucreze astăzi continuă conflictul spontan care a izbucnit acum câteva zile. (…) Atitudinea celor pe care îi avem în spatele meu aici (sute de angajaţi ai STB, n.r.) este foarte clară, îşi asumă toate riscurile şi nu se lasă pradă ameninţărilor”, a afirmat Vasile Petrariu.
Liderul celui mai mare sindicat din STB a subliniat că doar demisia directorului general Adrian Criţ ar duce la încetarea conflictului de muncă.
“Demisia (directorului general al STB, n.r.) ar fi singurul lucru care ar aplana conflictul, în secunda doi, lucru pe care văd că nu vrea să-l facă, şi cei care îl susţin au nişte interese în joc. (…) Nu poate să existe o cale de dialog cu acest om, care nu se ţine de cuvânt, care minte. Nu ai cum să discuţi cu un om care te acuză fără să aibă vreo dovadă. (…) Conducerea, prin ameninţările, injuriile pe care ni le-au adus şi în felul acesta au încercat să-i destabilizeze pe cei care în acest moment sunt în conflict spontan de muncă, ei cred că în acest fel rezolvă conflictul. Nu cred că asta este soluţia, soluţia este dialogul şi să se aplece asupra problemelor, pentru că o altă problemă foarte importantă este tocmai refuzul directorului general de a negocia un nou contract colectiv de muncă”, a menţionat Vasile Petrariu.
Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a susţinut că greva angajaţilor STB nu a fost organizată de organizaţia sindicală.
“Nu a fost o grevă organizată de Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti, a fost un conflict spontan, o oprire voluntară a lucrului. Noi le-am spus oamenilor de nenumărate ori (să nu oprească lucrul, n.r.), încă de acum două luni de zile – oamenii au vrut să oprească lucrul, luând exemplul celor din ţară, şi noi le-am spus foarte clar că noi avem un parcurs legal, noi trebuie să respectăm legea dialogului social, le-am spus să aibă răbdare, că noi suntem în dialog şi am făcut adrese către conducere”, a precizat Vasile Petrariu.
183 din 791 de vehicule sunt pe traseu
Un număr de 183 de vehicule erau pe traseu duminică dimineaţa, la ora 9:00, dintr-un total programat de 791, potrivit datelor furnizate de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Astfel, pe traseele din Capitală circulau 168 de tramvaie şi de troleibuze şi alte 15 autobuze.
Şeful STB a estimat pierderile provocate după trei zile de grevă la circa 20 milioane lei şi a avertizat că societatea ar putea intra în insolvenţă, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea.
Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.
Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut în repetate rânduri că nu este vorba de o grevă ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA şi au transmis că sindicaliştii nu au iniţiat şi nu au organizat prezentul protest.
Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.