Confidenţialitate

Greva în învâțământ continuă. Sindicatele resping noua propunere a Guvernului | AUDIO

Astăzi  guvernul a anunțat ce prevede ordonanța de urgență care va aduce creșteri de venituri angajaților din învățământ.

Purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Guvernul a pregătit ordonanța de urgență care va asigura majorări ale salariilor din învățământ.  Toți angajații din învățământ vor primi bani în mod diferențiat: 2500 de lei primă de carieră didactică sau de compensare salarială pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 1000 de lei pentru personalul nedidactic care vor primi acesti bani în iunie și în septembrie, în timp ce personalul didactic și didactic auxiliar va primi 1000 de lei în iunie și 1500 de lei în octombrie.”

De mâine, ar trebui să înceapă discuții dintre ministrul Muncii și sindicaliști din toate domenii pe tema grilelor de salarizare. Primii care vor intra la discuții… cei din educație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Începând de luni, ministrul Muncii începe dialogul cu reprezentanții sindicatelor pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării, începând cu cei din educație. Până miercuri premierul a cerut ca acest dialog să se realizeze accelerat cu toate sindicatele.”

Pe de altă parte, greva generală din învățământ nu se suspendă, anunță sindicatele din Educație după ultima ofertă a Guvernului. Tichetele valorice propuse de Executiv sunt în continuare respinse de sindicaliști.

Simion Hancescu, liderul FSLI, spune că profesorii nu se întorc la catedră.

Nici devansarea discuțiile legate de viitoarea lege a salarizării unitare nu este privită cu încredere de sindicate

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ce a făcut domnul Cărbunaru astăzi- a repetat ce am refuzat noi. Reamintesc, avem 2 cerințe importante: creșterea salariilor cu 25% și construirea grilei de salarizare plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Însă, guvernul a venit cu ceea ce se știe- acele prime care înseamnă 7-8% creșterea veniturilor, nicidecum 25% cât am cerut noi.”

Sindicaliștii spun că protestul care va intra mâine în a doua săptămână, va continua. În țară, sunt organizate proteste în fața prefecturilor, iar în București va avea loc un nou miting marți – în fața Guvernului urmat de un marș până la Palatul Cotroceni:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Greva continuă și iau amploare protestele. Marți va fi un protest în București unde așteptăm peste 20 de mii de oameni. Și săptămâna cealaltă vor continua protestele și greva. Oamenii nu cred în promisiuni. Vor un act normativ”.

Mâine, pentru elevii de clasa a 12-a ar trebui să înceapă mâine înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Ministerul Educației nu a schimbat calendarul oficial și cere unităților unde nu toți profesorii sunt în grevă să-i ajute pe elevi.

„Sunt medii neîncheiate. Cum să te înscrii la bacalaureat când sunt medii neîncheiate? Guvernul are o mare problemă și va răspunde în fața elevilor și a părinților, nu noi.”

Într-un comunicat de presă, sindicatele din educație consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea grevei. Iată comnicatul integral:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Déjà Vu! Greva continuă!

 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.

După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

 Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.

Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;”

 

PREŞEDINTE,                                                            PREȘEDINTE,         

Simion HANCESCU                                            Marius Ovidiu NISTOR  

 

Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

Citește și: Sindicatele din educație nu au fost chemate la negocieri. Marți va avea loc un marș spre Palatul Cotroceni | AUDIO